ZoomNews

3ο Ε.Σ.Ο.: Θετικές οι εξελίξεις στην ογκολογία

Στα νέα όπλα που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και στις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγει το ερευνητικό πεδίο αναφέρθηκαν καταξιωμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του 3ου Ελληνικού Συνεδρίου Ογκολογίας (ΕΣΟ), που διοργάνωσαν η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, στις 21-23 Απριλίου 2016, στα Ιωάννινα.
Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Χτίζοντας γέφυρες και οικοδομώντας την ελπίδα» ενώ η θεματολογία του κάλυψε ένα ευρύ φάσμα που αφορά τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με νεοπλασματική νόσο, καθώς και την κοινωνική και οικονομική διάσταση του θέματος.
Ειδικότερα ο Douillard J.Y. MD, PhD, Professor, Medical Oncology, University of Nantes, Senior Consultant, Integrated Centers of Oncology Rene Gauducheau Nantes, France «ξεδίπλωσε» την πολυπλοκότητα του μετασταστικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και οδήγησε στον αλγόριθμο των νέων στοχευμένων θεραπειών καθώς και στην εξατομικευμένη εφαρμογή τους ,με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα.
Ο Kaye S. Professor of Medical Oncology, Sycamore House, Royal Marsden NHS Foundation Trust, αναφέρθηκε στη στόχευση των κληρονομικών μεταλλάξεων στον καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού στο οποίο συμμετείχε παρουσιάστηκαν τα αρχικά ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα από το σχετικό πρόγραμμα της ΕΟΠΕ, στον ελληνικό πληθυσμό.
Ο Weller M. Professor, Dr, Chairman, Department of Neurology, University Hospital Zurich, Switzerland, παρουσίασε τα νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για τους δύσκολα αντιμετωπίσιμους όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος και έδωσε το στίγμα της έρευνας και των μελλοντικών θεραπειών.
Η Tejpar S. MD, PhD, Associate Professor, Digestive Oncology Department, University Hospital Gasthuisberg, Belgium, έδωσε τη νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάζοντας τις ερευνητικές προσπάθειες παγκοσμίως και αναλύοντας το πως θα επηρεάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ασθενείς.
Σημειώνεται ότι δυναμική παρουσία στο Συνέδριο είχε η ομάδα των Νέων Ογκολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν με ομιλίες, διαλέξεις, ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις, καθώς και με την στρογγυλή τράπεζα και την ημερίδα που διοργάνωσαν στα πλαίσια του 3ου ΕΣΟ. Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία των Γυναικών στην Ογκολογία (Women 4 Oncology – Hellas) στην τελετή έναρξης του 3ου ΕΣΟ, κατά την οποία έγινε αναφορά στις δράσεις της ομάδας στην Ελλάδα και στην εφαρμογή της πλατφόρμας της Ελληνικής Συμμαχίας για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού που βραβεύθηκε στα πλαίσια του SPARC project από την UICC και την Pfizer.
Την εναρκτήριο ομιλία της Τελετής Έναρξης παρέδωσε η κ. Αικατερίνη Αντωνίου, Πρόεδρος ΕΟΦ, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των κλινικών δοκιμών στην Ογκολογία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
«Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ογκολογία σε όλες της τις διαστάσεις: επιστημονικές, κοινωνικές, οικονομικές, πραγματιστικές, ηθικές και δράξαμε την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: ότι είμαστε σύμμαχοι στον πόλεμο που δίνουμε, με γνώση, εξειδίκευση, υπομονή και επιμονή και χωρίς ποτέ να χάνουμε την ελπίδα», σχολίασαν οι πρόεδροι της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ.κ. Ιωάννης Βαρθαλίτης, πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γεώργιος Πισσάκας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γεώργιος Πενθερουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος-Ογκολόγος, μέλος ΔΣ ΕΟΠΕ.

Related Posts

%d bloggers like this: