ZoomNews

Αδειάζει Adeiazei η κλεψύδρα: Οι κρίσιμοι σταθμοί μέχρι την συμφωνία

Posted on by in

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και την κατάληξη ή όχι σε συμφωνία με τους εταίρους μας έχει ξεκινήσει. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, 23 Απριλίου καθώς την επομένη, στις 24/4 συνεδριάζει στην Ρήγα της Λετονίας το Eurogroup.

Σε αυτό ελπίζουν μέλη της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν που προσβλέπουν σε συμφωνία κατ’ αρχήν σε επίπεδο τεχνικών ομάδων προκειμένου να δοθεί οριστική λύση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη: «Όχι, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου» αρκέστηκε να πει.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Ωστόσο, ενδιαμέσως υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι σταθμοί για την Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, λίγες ημέρες αφότου εξόφλησε την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters «η Αθήνα έχει χρόνο μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να παρουσιάσει ένα βελτιωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που απαιτείται για να απελευθερωθούν δάνεια από την ευρωζώνη και να παραμείνει εν ζωή». Προσθέτει ακόμη πως τα επιτόκια δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας είναι σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης ως προς τις μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ένα σύννεφο αβεβαιότητας στην ενιαία νομισματική ζώνη των 19 κρατών.

Το Reuters σημειώνει με νόημα: «Αν η Ελλάδα τελικά βγει εκτός ευρώ, θα είναι ένα πλήγμα για την αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα για πρώτη φορά διεσώθη σχεδόν πριν από πέντε χρόνια από τη ζώνη του ευρώ με μια άλλη συμφωνία βοήθειας το 2012, αλλά το μέλλον της παραμένει αβέβαιο».

Εξι εργάσιμες ημέρες διορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα , αξιωματούχοι της ευρωζώνης έδωσαν στην Αθήνα έξι εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αναθεωρημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Αν το Eurogroup στις 24/4 βρεί τις προτάσεις επαρκείς , μπορούν να ξεκλειδώσουν την επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης – κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της την άνοιξη και να αποφευχθεί χρεοκοπία.

Κρίσιμες ανακοινώσεις την Τετάρτη από Ντράγκι

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα παροχής περαιτέρω έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην ευρύτερη εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Ετσι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνεται πρόωρη επιτυχία για το σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος για να αγοράζονται πρωτίστως κρατικά ομόλογα) που ξεκίνησε τον Μάρτιο η ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη πριν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των G-20. Ο κεντρικός τραπεζίτης πιθανόν να αποκαλύψει αν το ΔΣ της ΕΚΤ παρατείνει την προθεσμία για ρευστότητα έκτακτης ανάγκης που μπορεί αναληφθούν από τις ελληνικές τράπεζες καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι αποταμιευτές – ανησυχώντας για τις προοπτικές της χώρας – έχουν αποσύρει καταθέσεις.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συναντηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν αποκλείεται μάλιστα εκεί, σε αμερικανικό έδαφος, να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ελληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δύο υπουργοί θα βρεθούν επίσης στο Ινστιτούτο Brookings την Πέμπτη, 16 Απριλίου.

Πάντως, ο Πώλ Τόμσεν ενημερώνει τους εκτελεστικούς διευθυντές του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε μια συνεδρίαση που – σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον – έχει καθαρά διαδικαστικό/ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αναμένονται αποφάσεις.

Related Posts

%d bloggers like this: