ZoomNews

Αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους προωθεί η ΕΕ- Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σηκώνουν τα Σκόπια

Το θέμα των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων αναμένεται να τεθεί την Παρασκευή στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που θα ασχοληθεί με πολίτες της ΕΕ που μετακινούνται εντός του χώρου Σένγκεν. Το αίτημα αυτό αναμένεται να θέσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ζητώντας την ταχύτερη εφαρμογή των πρωτοβουλιών της Κομισιόν για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών και την βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την καταγραφή όλων όσων εισέρχονται και εξέρχονται της ΕΕ, όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ. Όμως το Entry-Exit-System (EES) πάλι δεν θα κατέγραφε τρομοκράτες στις μετακινήσεις εντός Σένγκεν, μιας και μόνο κατ΄ εξαίρεση πραγματοποιούνται έλεγχοι. Και η Κομισιόν τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Οι Βρυξέλλες θέλουν να γνωρίζουν ποιοι πολίτες εκτός ΕΕ έρχονται στην Ευρώπη για να ζητήσουν πιθανότατα άσυλο.

Προβληματισμό προκαλεί, το γεγονός, πως ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Σάλαχ Αμπτεσλάμ είχε συμπεριληφθεί από τις αρχές του Βελγίου ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στον επίσημο κατάλογο καταζητουμένων της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε το βελγικό υπουργείο Εσωτερικών το όνομα του υπόπτου, ο οποίος ήταν κάτοικος Βρυξελλών, περιλαμβάνονταν στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (S.I.S.) με την υποσημείωση «εγκληματική δράση». Στο σύστημα S.I.S. έχουν πρόσβαση όλοι οι αστυνομικοί μιας χώρας, αλλά και οι συνοριοφύλακες.

Παρόλα αυτά όμως κανείς δεν σταμάτησε τον Σάλαχ Αμπτεσλάμ όταν εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στην Αυστρία. Σύμφωνα μάλιστα με τις αυστριακές αρχές ο καταζητούμενος βρίσκονταν πριν στην Γερμανία. Το πρωί του Σαββάτου μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο Σάλαχ Αμπτεσλάμ αν και ελέγχθηκε στα σύνορα Γαλλίας- Βελγίου συνέχισε κανονικά το ταξίδι του. Άγνωστο αν οι Γάλλοι αστυνομικοί συνέκριναν το όνομά του με τον κατάλογο του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν.

Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στους μηχανισμούς ελέγχου στο χώρο του Σέγκεν, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Οι χώρες-μέλη πρέπει να ανταλλάσουν πολύ πιο γρήγορα πληροφορίες και να χρησιμοποιούν πολύ πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχουν ήδη σήμερα στη διάθεσή τους», τόνισε ο έλληνας επίτροπος ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες απαντώντας στο γαλλικό αίτημα για αυστηρότερους ελέγχους ενός του Σένγκεν.
Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σηκώνουν τα Σκόπια
Μπουλντόζες και εκσκαφείς διαμορφώνουν τον χώρο στην μεθόριο της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στο ύψος της Ειδομένης, όπου τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να υψώσουν συρμάτινο φράχτη σε περίπτωση που ευρωπαϊκά κράτη μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σκαπτικά μηχανήματα καθάριζαν παρουσία στρατού λωρίδα γης από τις σιδηροδρομικές γραμμές έως την όχθη του Αξιού, πέρασμα που χρησιμοποιούν οι προσφυγικές ροές γ ια να βγουν από την Ελλάδα και να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ άνοιγαν και τρύπες στο έδαφος για να βυθίσουν πασσάλους στους οποίους θα στηρίξουν το συρματόπλεγμα.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Γκατενούδης ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως τα Σκόπια δρομολόγησαν την διαδικασία για να φράξουν τα σύνορά τους και επισήμανε τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή συρματένιου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σε περίπτωση κατά την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη βορειότερα μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφερόταν ότι ένας τέτοιος φράκτης δεν θα είχε ως στόχο το κλείσιμο των συνόρων αλλά «τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ανάλογα με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται».

Related Posts