ZoomNews

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση

Αγώνα δρόμου για να ξαναφέρει τους δανειστές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, προσφέροντας μάλιστα επιμήκυνση του κόφτη και νέα μέτρα.

Ο μεγάλος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι μη τυχόν καθυστερήσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις και συμπέσουν με τις προεκλογικές εκστρατείες σε Γαλλία και Ολλανδία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν είναι φιλική προς εμάς, υπάρχει ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος να συνεχιστούν και πολύ μετά τον Μάρτιο, όπως φοβούνται κοινοτικοί κύκλοι.

Μετά την εμπλοκή που είχαμε πριν από τα Χριστούγεννα -με παρέμβαση του Βερολίνου- με το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος λόγω των παροχών του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο μπαίνει σε μια διαδικασία να «ξαναζεστάνει» το κλίμα για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανάλαβε την πρωτοβουλία να επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς.

Αν και η επίσημα η κυβέρνηση τονίζει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα, ο πραγματικός στόχος είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ώστε να μετράει ο χρόνος αντίστροφα και για τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που συνοδεύει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Προηγουμένως θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) στις 12 του μήνα, η οποία θα επικυρωθεί και από μια τυπική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν κατά τη συνεδρίαση του EWG να έχουν μια θετική δήλωση για την πορεία της αξιολόγησης που θα δώσει το εισιτήριο για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επικοινωνία με τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ-Κάρλο Παντοάν και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αναζητώντας συμμάχους για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Οι συμμαχίες εντός του Eurogroup εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν ώστε στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου να οριστικοποιηθεί και το θέμα με το μεσοπρόθεσμο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς θα είναι το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ενας από τους στόχους της ενημερωτικής εκστρατείας του υπουργού Οικονομικών είναι να γίνει αποδεκτό το μικρότερο δυνατό διάστημα, δηλαδή τα 3 χρόνια, και όχι τα πέντε χρόνια που επιμένουν οι «σκληροί» του Βορρά.

Ο υπουργός Οικονομικών θα δηλώσει πρόθυμος για νέες υποχωρήσεις που θα έχουν τη μορφή του κόφτη διαρκείας αλλά και της δέσμευσης σε συγκεκριμένα μέτρα που θα τον συνοδεύουν αν προκύψει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με την κίνηση αυτή η διαπραγματευτική ομάδα θέλει να αποδείξει ότι προσαρμόζεται απόλυτα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του δημοσιονομικού κόφτη ανακοινώνοντας εκ των προτέρων και μέτρα που θα υλοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Η παραχώρηση αυτή γίνεται και για να υπάρχει ένα αντίδοτο στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα (περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου) εδώ και τώρα.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο περιμένει και τη συζήτηση που θα γίνει (μάλλον την επόμενη εβδομάδα) στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, εκεί όπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν θα ανακοινώσει το τελικό κείμενο της αξιολόγησης του άρθρου IV για την Ελλάδα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημασία δεν έχει τόσο η ίδια η έκθεση όσο τα σχόλια με τα οποία θα τη συνοδεύσει σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και τη στάση των Ευρωπαίων δανειστών. Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να κάνει και μια εισήγηση σε ό,τι αφορά τη στάση του Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Related Posts

%d bloggers like this: