ZoomNews

Αγωνία για να συνεχιστεί η διατλαντικη συνεργασία στην συνάντηση Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες

Οι εξελίξεις στην Συρία, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το προσφυγικό και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν μερικά μόνο από τα διεθνή ζητήματα που απασχόλησαν την εξαμερή συνάντηση πέντε Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού προέδρου σήμερα το πρωί στην καγκελαρία.

Αν και δεν δόθηκε συνέντευξη τύπου, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό που απασχόλησε τη μίνι Σύνοδο Κορυφής ήταν οι συνέπειες της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Όπως έκανε και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε προφανώς να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο διάδοχός του θα αποδειχθεί ρεαλιστής πολιτικός.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες των «μεγάλων» Ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν σε «συλλογική δράση για την προώθηση της διατλαντικής συνεργασίας, βάσει των κοινών αξιών», κατά τη μίνι Σύνοδο στο Βερολίνο -στον απόηχο της εκλογής Τραμπ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία συνεργασίας μέσω θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσαν τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ουκρανική κρίση ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Συριακό και συγκεκριμένα στο Χαλέπι.

Η συνάντηση στη Γερμανική καγκελαρία έγινε μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, της Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συλλογικής δράση για να προχωρήσει η διατλαντική ατζέντα» ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, τονίζοντας επίσης τη σημασία συνεργασίας «μέσω πολυμερών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανική κρίση, οι ηγέτες τόνισαν «ομόφωνα», όπως σημειώνει η ανακοίνωση, πως πρέπει «να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ» ενώ υπογράμμισαν πως οι σχετικές κυρώσεις πρέπει να μείνουν σε ισχύ μέχρι τότε.

Σχετικά δε με τη Συρία, οι ηγέτες εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι» και κάλεσαν σε «άμεση παύση των επιθέσεων στην πόλη».

Κατά την τελευταία αυτή επίσκεψή του στη Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου, ο Ομπάμα δεν έπαψε να εγκωμιάζει τα ηγετικά προσόντα της καγκελαρίου, «μιας εξαιρετικής εταίρου», αφήνοντας να εννοηθεί πως επιθυμεί να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, αναμένεται να επισημοποιήσει την Κυριακή τις προθέσεις της και όλα δείχνουν πως θα συμμετάσχει στην κούρσα παρά τη δύσκολη χρονιά που είχε λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Σε μια πολύ σαφή προειδοποίηση προς τον διάδοχό του, ο Αμερικανός ηγέτης ζήτησε επίσης να μην «υποβαθμίζεται» η σημασία της συμμαχίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, οι ακριβείς προθέσεις του οποίου παραμένουν αόριστες, έχει ως τώρα διατυπώσει ένα μήνυμα προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού, επικρίνοντας παράλληλα το ΝΑΤΟ και προτείνοντας προσέγγιση με τη Ρωσία.

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ, ο «ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και σχεδόν 70 χρόνια», αξίζει να τύχει σθεναρής υπεράσπισης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και κάλεσε την Ευρώπη να είναι «ισχυρή και ενωμένη» σε μια περίοδο αναταραχών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες», επανέλαβε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπερασπίσουμε με νύχια και με δόντια τις προόδους που πραγματοποίησε.

Related Posts

%d bloggers like this: