ZoomNews

Ακμή: Σύγχρονες οδηγίες για την αντιμετώπισή της

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) για την αντιμετώπιση της ακμής, σύμφωνα με τις οποίες η θεραπεία της θα πρέπει να είναι συνδυαστική, δηλαδή τόσο με από του στόματος φάρμακα όσο και με τοπικά σκευάσματα. Τις οδηγίες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology, υπογράφει ομάδα 20 γιατρών που εξέτασαν 242 έρευνες της περιόδου 1964-2014.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μάρκο Μιχελάκη, MD, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική, η ακμή είναι μία πολύ συχνή δερματοπάθεια, ειδικά στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. «Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το περίπου 85% των εφήβων και συνήθως υποχωρεί στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 12% των ενήλικων κυρίως γυναικών οι οποίες έχουν ακμή είτε ως συνέχεια της εφηβικής είτε επειδή την εμφάνισαν σε μεγάλη ηλικία, ακόμα και μετά την ηλικία των 30 ετών», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι οι κλινικές εκδηλώσεις της πάθησης μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη, καθώς και σε μόνιμες ουλές στο δέρμα.
Στις θεραπείες που συνιστούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνονται σκευάσματα για τοπική χρήση (επάλειψη στο δέρμα), αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή (ισοτρετινοΐνη) και αντισυλληπτικά από το στόμα, που χορηγούνται σε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με τη μορφή της ακμής.
Έτσι, όταν χορηγούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ακμής, οι οδηγίες αναφέρουν πως πρέπει να συνοδεύονται από τοπική θεραπεία. Όταν ολοκληρωθεί η αντιβιοτική αγωγή, ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει την τοπική θεραπεία για να διατηρεί υπό έλεγχο την πάθησή του για όσο διάστημα κρίνει ο θεράπων ιατρός. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί συνδυασμός τοπικών φαρμάκων, όπως τα ρετινοειδή και το υπεροξείδιο του βενζολίου, για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα. Επίσης, στις γυναίκες με διαταραχές του έμμηνου κύκλου (πολυκυστικές ωοθήκες) και αφού προηγηθεί ο κατάλληλος έλεγχος, μπορούν να χορηγηθούν αντισυλληπτικά πιθανότατα σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες της ακμής.
Για τη σοβαρή ή την μέτριας βαρύτητας ακμή που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, οι οδηγίες συνιστούν ισοτρετινοΐνη από το στόμα. «Το φάρμακο αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος και έτσι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη», εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης και προσθέτει πως πρέπει να προηγείται αναλυτικός αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται στη διάρκεια της θεραπείας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, σε ό,τι αφορά τις θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο, όπως τα λέιζερ και τα χημικά πίλινγκ, ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεραπεία ρουτίνας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτική λύση, αλλά να συμπληρώνουν το βασικό θεραπευτικό σχήμα. Όσον αφορά τα στοιχεία για βοτανοθεραπείες, όπως το έλαιο τεϊόδενδρου, οι νέες οδηγίες λένε πως είναι ανεπαρκή.
Επίσης, στις κατευθυντήριες οδηγίες γίνεται ειδική αναφορά στις τροφές που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με την ακμή, όπως τα γαλακτοκομικά (κυρίως το άπαχο γάλα) και τη διατροφή με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως η ζάχαρη και οι πολλοί υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, γλυκά κ.λπ.), με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να γίνουν διατροφικές συστάσεις προς τους ασθενείς.
«Η ακμή είναι μία εμφανής, μακράς διάρκειας ασθένεια του δέρματος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό των ασθενών, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται στην εφηβεία, η οποία από μόνη της είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής», σημειώνει ο Δρ. Μιχελάκης. «Ο ασθενής πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή γιατί πρόκειται για ένα νόσημα με μέσο χρόνο θεραπείας περίπου έξι μηνών. Είναι κρίμα άτομα που πάσχουν από ακμή να ταλαιπωρούνται όταν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν ουσιαστικά έπειτα από τη σωστή ενημέρωση και θεραπεία από τον δερματολόγο ιατρό».

Related Posts

%d bloggers like this: