ZoomNews

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά την κρίσιμη ψηφοφορία

Κανείς δεν πρόκειται να θέσει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, όμως όλοι ξέρουν  πλέον ότι η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που που απαιτείται για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την υπευθυνότητα των βουλευτών των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι 17 διαρροές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (δύο όχι, επτά απουσίες, οκτώ παρών, μεταξύ των οποίων της ΠτΒ Ζωής Κωνσταντοπούλου και δύο υπουργών, των Λαφαζάνη και Στρατούλη) εκ των πραγμάτων δημιουργούν πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΑΝΕΛ που διατήρησαν τη συνοχή τους, έστω με μπες-βγες βουλευτών στην αίθουσα.

“Ολα τα άλλα στην ώρα τους” είπε σιβυλλικά ο πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε μετά το τέλος της ψηφοφορίας δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κλείσει πρώτα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-πιστωτές στη βάση της ισχυρής εξουσιοδότησης των 251 “ναι”. Η στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ ήταν πεντακάθαρη και αποτελεί το κεντρικό επιχείρημα του κ. Α. Τσίπρα προκειμένου να πείσει το εξωτερικό ακροατήριο ότι η παρούσα Βουλή θέλει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής ενός τριετούς προγράμματος προσαρμογής το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από χρηματοδότηση πάνω από 70 δισ ευρώ.

Τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε παραμένει εχθρικός και ηγείται ενός μπλοκ χωρών (κυρίως βόρειων και μικρών) που θέλουν παραδειγματική τιμωρία της χώρας μας, ενώ και από άλλες πλευρές διατυπώνονται ενστάσεις ότι δίνονται μεγάλα ποσά για μικρές δεσμεύσεις. Επίσης, υπάρχει βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και έλλειμμα κυβερνητικής αξιοπιστίας, κάτι που δυσκολεύει τη συνεννόηση, με αποτέλεσμα τίποτα να μη θεωρείται βέβαιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι προφανές ότι η απροθυμία τόσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν εξοουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο να κλείσει τη συμφωνία θα επηρεάσει τα εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών της ευρωζώνης που θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα της νέας ελληνικής διάσωσης.

Ο ανασχηματισμός είναι δεδομένος και οι εκλογές ορατές, με τον χρονικό τους ορίζοντα να είναι ακόμη άδηλος αφού δεν έχει ριφθεί ακόμη ο κύβος σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα. Για τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα το χτύπημα είναι μεγάλο, αφού πήρε πάνω του την προσπάθεια να πείσει, μιλώντας σε δραματικούς τόνους, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσες διαρροές δεν είχαν προβλεφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, που σημαίνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλωστε, έκανε πολιτικό μανιφέστο από το βήμα της Βουλής αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες της για την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε μέσα σε μια νύχτα αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο πριν κλείσει η εκρηκτική εκκρεμότητα σχετικά με τη συμφωνία από την οποία εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

H ψηφοφορία

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν προβλέψει τόσες διαρροές, μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία μεταδιδόταν αισιοδοξία για περιορισμένες απώλειες. Τελικά, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών», επτά απουσίασαν και δύο καταψήφισαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές . Ειδικότερα: «Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωη Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αθανάσιος Σκούμας. «Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης. Ωστόσο οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου έστειλαν επιστολές δηλώνοντας πως αν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν «ναι».  Αλλωστε 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΝΑΙ δήλωσαν την αλληλεγγύη τους σε εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ και επιφυλάχθηκαν για τις ψηφοφορίες επί των εφαρμοστικών νόμων που έπονται.

Σημειώνεται πως πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία και μετά την ανακοίνωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως θα δηλώσει «παρών», ο πρωθυπουργός έστειλε το τελευταίο μήνυμα προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος:  «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και με την ιστορία. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αυτή τη κρίσιμη στιγμή αποτελεί μια επιλογή υψηλής ευθύνης για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη απέναντι στο σύνολο της κυβέρνησης που πέντε μήνες τώρα δίνει μια μάχη με αυταπάρνηση προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».

 

Related Posts

%d bloggers like this: