ZoomNews

Ανασχηματισμός τον Σεπτέβριο και εκλογές την Άνοιξη-Ποιοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου

 Ανασχηματισμός μετά την θερινή ραστώνη…

Ακατόρθωτο μοιάζει πλέον το να κρατηθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς το κλίμα είναι ήδη επιβαρυμένο και οι αψιμαχίες κορυφαίων υπουργών κλιμακώνονται με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί δυσφορία στο Μαξίμου. Με τα δεδομένα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά το τέλος της θερινής ανάπαυλας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν ανέβει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ποιοι βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου

 

Τα πρώτα ονόματα των υπουργών που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, οι αδύναμοι κρίκοι στην κυβέρνηση είναι οι εξής: Παπαδημητριου, Κονιόρδου, Γαβρογλου, Σταθάκης, Πετρόπουλος, Κατρούγκαλος, Μουζάλας.

Μένουν αμετακίνητοι

Ενισχυμένοι θεωρούνται οι Παππας, Τζανακόπουλος, Κοτζιας. Αμετακίνητοι για διάφορους λόγους ο Σκουρλετης, ο Παπαγγελόπουλος, ο Κουρουμπλής αλλά και ο Τοσκας (γιατί ανήκει στην ομάδα Κοτζιά). Ερωτηματικό, σχετιζόμενο με τις εξελίξεις στην υπόθεση Καμμένου, αποτελεί ο Σταύρος Κοντωνής.

Ράβουν κοστούμι

Ο Νίκος Φίλης βολιδοσκοπείται ξανά για υπουργείο σχετιζόμενο με την καθημερινότητα, προς εξαργύρωση της σιωπής του για Καμμένο αλλά και για να δοθεί μήνυμα συσπείρωσης του ευρύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια υπάρχουν για την Λούκα Κατσέλη, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται η αναβάθμιση του Στεργιου Πιτσιόρλα. Από τον “παγκο” των βουλευτών ξεχωρίζουν ο Σεβαστάκης, ο Βέττας και η Χαρά Καφαντάρη. Μην εκπλαγείτε αν δείτε να επιστρέφει στην κυβέρνηση και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, λόγω “53” αλλά και της στήριξης που παρείχε στον Καμμένο!

Οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και η κόντρα του με τον Παππά

Την προηγούμενη Παρασκευή  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, οι σχέσεις τους έχουν δοκιμαστεί πολύ την τελευταία περίοδο και πλέον η παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι δεδομένη. Από την πλευρά τους οι σύντροφοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους “53” σημειώνουν «Δεν πάει πουθενά ο Τσακαλώτος».! Του αναγνωρίζουν τόσο το γεγονός ότι κουβαλάει στις πλάτες του μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων και ότι έχει καταφέρει να ρίξει γέφυρες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ, χωρίς- όπως λένε- να είναι υποχωρητικός, όπως άλλοι. Σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας των συμμαχιών Τσακαλώτου εντός του κόμματος. Διότι παραμένει επικεφαλής των «53»,   ανεξάρτητα από το ότι η εσωκομματική τάση δεν λειτουργεί πια με ενιαία «γραμμή».

Ο Νίκος Παππάς, επιθυμεί διακαώς το πόστο του Τσακαλώτου. Παρά ταύτα, η απομάκρυνση του σημερινού ΥΠΟΙΚ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Και εν τέλει, μια απόφαση που λόγω εσωκομματικών ισορροπιών είναι μάλλον απίθανο να ληφθεί.

Εκλογές την άνοιξη

Οι κοινωνικοί δείκτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες βρίσκουν ακόμα πιο ασφυκτικές τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, ενώ ακόμα τα επώδυνα μέτρα του 2018 που αγγίζουν τους πιο αδύναμους δεν έχουν φτάσει.

Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται να ψάχνει την κατάλληλη έξοδο κινδύνου που θα τις εξασφαλίσει τις λιγότερες απώλειες και παράλληλα θα δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για τους αντιπάλους της.

Κάπως έτσι και πριν πάρει θέση το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2018 για νέα μέτρα το 2019 προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα, το Μαξίμου σχεδιάζει το νέο αφήγημα του για το τέλος των μνημονίων. Με αυτή την αφετηρία  και με το ερώτημα “ποιος θέλετε να διαχειριστεί την επόμενη μέρα από τα μνημόνια” σκοπεύουν να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ιδανικά την Άνοιξη.

Έτσι θεωρούν στην κυβέρνηση πως θα ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, ποντάροντας στο να επωμιστούν άλλοι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και κάνοντας έτσι σε περίπτωση ήττας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την ΝΔ που βλέπουν κάθε μέρα να αγγίζει ακόμα πιο πολύ την αυτοδυναμία.

 

Related Posts

%d bloggers like this: