ZoomNews

Αντιπαραθέσεις για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και την ημερομηνία των εκλογών

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων ενόψει της εκλογικής κάλπης κατέστη η πραγματοποίηση ή μη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μετά την αυριανή εκπνοή της τριήμερης διερευνητικής εντολής που έχει ο κ. Παν. Λαφαζάνης. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή (Τρίτη) απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Φώφη Γεννηματά, δεν θεωρείται πιθανό ο κ. Παυλόπουλος να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που ζητούν οι κύριοι Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά χωρίς τον πρωθυπουργό αλλά και τον κ. Καμμένο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. εκφράζει την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύεται  ως πρόθεση του να μην καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των εντολών και να περιοριστεί σε τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών».

Σε αυτό το πλαίσιο είχε σημειώσει ότι «το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ? του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨…ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου…».

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ.Λαφαζάνης με τη σειρά του επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ορίσει τις εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Β. Μεϊμαράκης, τόνισε: «Ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα μια διαρροή, επίσημη όμως, ότι δε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση»,

«Ως εκ τούτου, θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν. Και εφόσον δεν έρθουν, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι- κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνθηκε εκ νέου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στις εκλογές – εξπρές και θεωρώντας «απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο» να ορίσει τη διαδικασία νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση», ανέφερε ο κ.Λαφαζάνης.

. Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας και αυτός να συγκληθεί σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα,

 

Related Posts

%d bloggers like this: