ZoomNews

Ντιμπέϊτ: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υποσχέθηκε πάλι ο Τσίπρας- Ηταν η μεγαλύτερη αποτυχία μας, είπε ο Καμμένος

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υποσχέθηκε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέϊτ. Νωρίτερα πάντως καταγράφηκε η πρώτη άτυπη κόντρα καθώς ο Πάνος Καμμένος είπε ότι “αποτύχαμε να καταργήσουμε αυτόν τον άδικο φόρο”. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στις απαντήσεις του έκανε ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύοντας έτσι την ανακολουθία υποσχέσεων και πράξεων.

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, εν´ω υπήρξε και η δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένας μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων και παρέπεμψε για αργότερα.

Στην ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφακη, ο κ. Τσιπρας ομολόγησε οτι έγιναν λάθη και υπερβολές στην πορεία της διαπραγμάτευσης – εννοώντας οτι και η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν μια τέτοια- που όμως στη κρίσιμη ώρα διορθώθηκαν.

«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».

Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».

«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή.  Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.

Σας κατηγορούν ότι το περασμένο Δεκέμβριο δεν κλείσατε την διαπραγματευση για να ρίξετε τον μουτζούρη στον κ. Τσίπρα, επανήλθε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά: «Εχουμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάσητμα. Προδότες κα κανείς δεν μπορεί να μας κατηξγορήσει ότι δεν πήραμε την ευθύνη».

Related Posts

%d bloggers like this: