ZoomNews

Αντίστροφη μέτρηση ως τα τέλη Μαΐου για να κλείσει η συμφωνία μετά από δύο Eurogroup

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αισιοδοξεί η κυβέρνηση και εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί το «αγκάθι» του προληπτικού μηχανισμού έκτακτων μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πως τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από τη βουλή και σημειώνει πως στο Eurogroup θα τεθούν ως «πακέτο» το χρέος και ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής.

«Στο Eurogroup θα πάει πακέτο χρέος και αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής. Βελτιωμένος, ξεκάθαρος και αξιόπιστος. Κινούμαστε στο να περάσει η πρόταση μας, ο «κόφτης», δηλώνει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa πως «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως: «Το έχουμε κατοχυρώσει αυτό. Το έχουν καταλάβει. Είναι γελοίο να πας στην Βουλή αντί για μέτρα 5,4 , 7 ή 9. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν συζητάμε υπό αίρεση μέτρα ή μέτρα που θα τα πάρουμε μετά πίσω. Ξέρουν ότι δεν μπλοφάρουμε. Δεν περνάνε από την Βουλή.»

«Θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup- πρόσθεσε -για να κλείσει η αξιολόγηση. Θα περιλαμβάνει συζήτηση για το χρέος, τεχνικές και πολιτικές πλευρές. Θα υπάρχει θετικό σήμα από το πρώτο Eurogroup και μετά στο τακτικό θα κλείσει η συμφωνία. Θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup γιατί Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία θα πάνε στη Βουλή για την εκταμίευση από την πρώτη αξιολόγηση και θα πουν ότι το ΔΝΤ συμφωνεί. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στο Δ.Σ πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.»

Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε: «Μιλάμε συνεχώς. Δια ζώσης ή με τελεκόνφερανς θα υπάρχει συμφωνία πριν από το γιούρογκρουπ. Θα έχουν μείνει λεπτομέρειες μόνο. Ένα – δύο ζητήματα.»

Την ίδια ώρα και από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζεται κλίμα συναίνεσης για «κλείσει» η συμφωνία με την Ελλάδα το συντομότερο, καθώς τα βλέμματα στις Βρυξέλλες, είναι στραμμένα στη Βρετανία και το ενδεχόμενο ενός Brexit, που θα έχει καταλυτικές συνέπειες στην πορεία της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Ντάισελμπλου, ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα που θα μπορούσαν να μην τεθούν σε ισχύ, τονίζοντας ότι μόλις βρεθεί τρόπος θέσπισης αυτού του πακέτου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Επισήμανε ότι υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής για την πρώτη δέσμη μέτρων, και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ντάισελμπλουμ σχεδιάζει να συγκαλέσει μίνι συμβούλιο κορυφής, με τη συμμετοχή των κκ Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου και τους επικεφαλής των θεσμών, για να αποτυπωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Σημαντική είναι και η παρέμβαση της Ουάσιγκτον η οποία δια του υπουργού Οικονομικών Τζάκ Λιου τονίζει την ανάγκη όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,

Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup της 24ης Μαΐου διαγράφεται ως το απώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαν να συρθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Υστερα από αυτή την ημερομηνία η κυβέρνηση θα εισέλθει στη ζώνη του ατυχήματος. Ο Ιούνιος θεωρείται στις Βρυξέλλες «νεκρός μήνας» λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, η έκβαση του οποίου παραμένει αβέβαιη, ενώ το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται λόγω των νέων εκλογών στην Ισπανία.

Παράλληλα, η πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό. Αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, τότε ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Αθήνα να χρειαστεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα για να αποφύγει τα χειρότερα, κατά το πρότυπο του περασμένου καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, οι επιλογές της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι απολύτως συγκεκριμένες: ή θα οδηγηθεί σε συμβιβαστική λύση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή θα οδηγηθεί σε εκλόγές, καθώς επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει «προληπτικά μέτρα».

Related Posts

%d bloggers like this: