ZoomNews

Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα το . διαβήτη κάνει πέρα!

Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι τώρα πιο μεγάλες από ποτέ, καθώς είναι, πλέον, επιστημονικώς διαπιστωμένο ότι ακόμα και η πιο ήπια μορφή άσκησης, δηλαδή ένας απλός καθημερινός περίπατος, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35% – 40%! Η εύκολη αυτή φυσική δραστηριότητα, εάν συνδυαστεί με ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη.

Την ίδια ώρα, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να παρέχει σήμερα νέα πολύτιμα «εργαλεία» για την περαιτέρω κατανόηση, την πρόγνωση, αλλά και τη στενή παρακολούθηση της νόσου σε κάθε πάσχοντα από τον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του. Χαρακτηριστικό τέτοιο «εργαλείο» αποτελεί η «Έξυπνη Κάρτα», ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του διαβητικού, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο εξουσιοδοτημένος ειδικός που τον παρακολουθεί. Η Κάρτα συνιστά έναν από τους βασικούς στόχους του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS, το οποίο διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιπλέον, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), το Κέντρο ενώνει, για άλλη μια φορά τις δυνάμεις του με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Ι.Σ.Α.) και το Δήμο Αμαρουσίου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής κ. Σ. Α. Ράπτης, το Ε.ΚΕ.ΔΙ., για το έτος 2015, το Κέντρο έχει αναλάβει τη διοργάνωση τριών Ενημερωτικών Εκδηλώσεων για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και για το κοινό, σε ισάριθμες πόλεις της χώρας μας, τη Σητεία τον Οκτώβριο, την Αθήνα το Νοέμβριο και το Ναύπλιο το Δεκέμβριο. Πρόκειται για άλλη μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη αυτή καλπάζουσα «επιδημία», με κεντρικό τίτλο «Η ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη».

Ο δεύτερος «σταθμός» του προγράμματος είναι η Αθήνα, όπου την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, ο Ι.Σ.Α. θα διεξάγει ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου. Παράλληλα, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 17:30 – 21:00, οι δημότες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη σε ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρύ κοινό στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα).

«Είναι ευνόητο ότι ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του, με τη ριζική καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα κτλ. Θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, π.χ. κολύμπι, ποδήλατο ή και περπάτημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κανονικό περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%, αλλά και οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στις δύο μορφές του διαβήτη», υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Καθηγητής κύριος Ε. Γ. Φραγκούλης τόνισε ότι δύο ήταν οι καθορισμένοι στόχοι του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS. H ανάπτυξη ενός μοντέλου «έξυπνης κάρτας», που συνιστά τον προσωπικό φάκελο του ασθενούς, αλλά και ένα φιλικό προς το χρήστη πληροφοριακό σύστημα. Ακόμη, η εγκατάσταση του μοντέλου αυτού στο δίκτυο των Διαβητολογικών Κέντρων σε ολόκληρη την επικράτεια μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή δεδομένων για επιδημιολογικές αναλύσεις με κατάλληλα βιοστατιστικά μοντέλα. Αναλύσεις που μπορούν να αναδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τη χάραξη των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της νόσου στον Ελληνικό πληθυσμό.

Ο κ. Φραγκούλης επεσήμανε, τέλος, ότι η Ερευνητική Ομάδα που υλοποίησε το έργο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, μετά από σκληρές προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθούν στο φορέα χρηματοδότησης όλα εκείνα τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κύριος Γ. Ε. Πατούλης, ανέφερε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως πάντα, δίνει κι εφέτος το «παρών» σε παρόμοιες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή που υλοποιεί το Ε.ΚΕ.ΔΙ., συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις του με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τους κατοίκους της Αττικής.

Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008), την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, ώρες 09:00 – 17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.

«Παράλληλα», είπε ο κ. Πατούλης, «ο Δήμος Αμαρουσίου, με το Αυτοτελές Γραφείο Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς του, φιλοξενεί με μεγάλο ενδιαφέρον την ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό, με τίτλο “Η ζωή με το σακχαρώδη διαβήτη”. Γιατί κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τη σύγχρονη “επιδημία” του σακχαρώδη διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα και τους Έλληνες, όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε το μέγιστο κοινωνικό δικαίωμα – ιδιαίτερα, δε, των αδυνάτων – την Υγεία», κατέληξε.

Related Posts

%d bloggers like this: