ZoomNews

Tσίπρας κατά πάντων: Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά

Με τη Αραβική παροιμία “Tα σκυλιά ουρλιάζουνε αλλά το καραβάνι προχωρά” ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ξαναζεσταμένα φαγητά όσα λέγονται για Οικουμενικές και Κυβερνήσεις τεχνοκρατών.

«Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας, δεν βρίσκεται μέσα σε αυτή την αίθουσα, βρίσκεται σε αυτούς που θα ακολουθήσουν» είπε αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΝΔ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Αξιωματική Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, «που δεν μπορεί να κάνει εκλογές», ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι της δεξιάς», τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία συναινεί.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά και το ΚΚ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει και θα κριθεί από τον λαό στο τέλος της τετραετίας, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που ήρθαν ήδη στη Βουλή, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που προστατεύει πραγματικά όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και παύει να καλύπτει «τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως τόνισε.

«Και αυτά τα πετύχαμε ανατρέψαμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που τώρα μας κουνά το δάχτυλο, και οι οποίες δεσμεύσεις προέβλεπαν πλήρη απελεύθερωση των πλειστηριασμών. Αλλά ανατρέψαμε και τις απαιτήσεις των δανειστών» συνέχισε.

Επίσης αναφέρθηκε και στη διατήρηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι αυτή θα αποσυρθεί μετά τη συμφωνία: «Αυξήσαμε τα έσοδα με πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και δόθηκε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση».

Θετική έκβαση είχαμε και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. «Σταθήκαμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία οικογένεια, σε σχέση με τα φροντιστήρια της γειτονιάς και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Βρήκαμε ισοδύναμα και αυτό πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών, εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου του Δημοσίου με τις μετοχές, ενώ το Δημόσιο θα πληρώσει τελικά μόνο 5,7 δισ. ευρώ (από τα 25 δισ. ευρώ) για τη διαδικασία.

Αν με ρωτούσε τον Ιούλιο κάποιος για την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έπαιρνε μια θετική απάντηση. Το κλίμα όμως άλλαξε, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που διαψεύδουν τα περί ύφεσης 2,5% το 2015 με τις νέες προβλέψεις να μιλούν για ύφεση 0% με μικρή αύξηση της κατανάλωσης.

«Και όλα αυτά παρά των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και θυμίζω ζητούσε και μερίδα της Αντιπολίτευσης» είπε.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι ο δρόμος που έχει μπροστά η κυβέρνηση είναι δύσκολος.

«Να δουλέψουμε ώστε να καρποφορήσουν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών για να προωθήσουμε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές πρωτοβουλίες κόντρα στην λιτότητα και την δημοσιονομική ασφυξία.

» Διότι ακόμα ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και δρόμος καταστροφής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν όσοι έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν να ξεμπερδεύουν με αυτή τη κυβέρνηση.»

Related Posts

%d bloggers like this: