ZoomNews

Αποστάσεις κρατά η Κομισιόν από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε ότι «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει».

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε μεν πως «η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις», όμως σημείωσε πως «ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει τον σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης».

Ρέντσι: Ανόητες οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ιδιαίτερα επικριτικός στα σχόλια του προέδρου του Eurogroup εμφανίστηκε ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Σε σχόλιό του στην προσωπική του σελίδα στοFacebook, αφού χαρακτηρίζει «ανόητες» τις αναφορές του Ολλανδού πολιτικού, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα είχε δηλώσει ότι οι χώρες του Νότου σπατάλησαν τα χρήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε «ποτά και γυναίκες», ο κ. Ρέντσι λαμβάνει ανοικτά θέση υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Ντάισελμπλουμ από τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Κι αυτό «μολονότι ο Ντάισελμπλουμ ανήκει στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», συμπληρώνει ο απερχόμενος γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η απομάκρυνσή του πρέπει να γίνει, όπως συμπληρώνει, «και για τον ίδιο και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο κ. Ρέντσι επαναφέρει την πρότασή του για απευθείας εκλογή υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως συμπληρώνει, «πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά των λαϊκιστών, χωρίς να πάψουμε να είμαστε λαϊκοί». Παράλληλα, ο Ιταλός τέως πρωθυπουργός στέκεται και στην εκλογική συντριβή του ολλανδικού Κόμματος Εργασίας (PvdA), από το οποίο προέρχεται ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Εργαζόμαστε για μία Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι της γραφειοκρατίας», κλείνει το σχόλιό του ο Ματέο Ρέντσι, επ’ αφορμή της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. στη Ρώμη, το Σάββατο.

Παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητεί και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Λίγη ώρα αργότερα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από την Κεντροαριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά και το Πορτογαλικό ΚΚ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη, μόνο εάν εκείνος αποχωρήσει από τη θέση του.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά την επίσκεψη του, την Τρίτη, στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Πορτογαλίας.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς, εξάλλου, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον κ. Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθεί να θέσει τον υπουργό Οικονομικών της, Λουίς Ντε Γκίντος, επικεφαλής του Eurogroup.

Related Posts

%d bloggers like this: