ZoomNews

Απουσιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Μονοπωλεί την εξωτερική πολιτική ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να μονοπωλεί τους φακέλους της εξωτερικής πολιτικής καθώς το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απουσιάζει εδώ και δύο εβδομάδες, με  τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να είναι μέχρι τώρα περίπου… αόρατος, την παραδοσιακή ενημέρωση των δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απούσα και το διπλωματικό προσωπικό σε εξέγερση.

Το πολυσχιδές και εμβληματικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ιδρύθηκε το 1789, έχει επικεφαλής από την 1η Φεβρουαρίου τον 69ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον διάδοχο του υπερδραστήριου Τζον Κέρι. Αλλά ο πρώην πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, πρωτάρης στην πολιτική, είναι κλεισμένος εδώ και μία εβδομάδα στο γραφείο του, στον έβδομο όροφο του εμβληματικού κτιρίου που στεγάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη νότια Ουάσινγκτον, που ονομάζεται «Foggy Bottom».

Μετά μία πρώτη ομιλία, σε συναινετικούς τόνους, ενώπιον δύο χιλιάδων εργαζομένων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής βιομηχανίας δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση.

Ο 64χρονος Τεξανός φρόντισε να επαινέσει την υπευθυνότητα και την εντιμότητα των 70.000 διπλωματικών υπαλλήλων και συνεργαζομένων που είναι εγκατεσπαρμένοι στις 250 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στον κόσμο. Ομως δεν έκανε λόγο για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της πρώτης παγκόσμιας δύναμης.

Οι σπάνιες τηλεφωνικές συνομιλίες του με ξένους ομολόγους του μνημονεύονται σε τυπικές ανακοινώσεις, ενώ η επίσημη ατζέντα του δεν περιέχει παρά αόριστες «συσκέψεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η συνήθης και αδιάκοπη ροή των ανακοινώσεων για οποιαδήποτε εξέλιξη της διεθνούς επικαιρότητας έχει διακοπεί.

Από τις 19 Ιανουαρίου έχει καταργηθεί το περίφημο briefing του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, αποτελούσε αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και επέτρεπε επί σειρά δεκαετιών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να δίνει την άποψή του για τις κρίσεις και τις συρράξεις στον πλανήτη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργείας του Τζον Κέρι, Τζον Κίρμπι, αποχώρησε ταυτόχρονα με τον πολιτικό του προϊστάμενο, όμως ο αναπληρωτής του, Μαρκ Τόνερ, διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, έχει παραμείνει στη θέση του.

Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσει εκ νέου η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στην πραγματικότητα, η αμερικανική εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται στον Λευκό Οίκο, στους κόλπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Εξέγερση

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πυροδοτήσει εξέγερση μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα, η ισχύς του οποίου έχει ανασταλεί από τη αμερικανική Δικαιοσύνη.

Περίπου 1.000 διπλωμάτες του προσωπικού του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν υπογράψει εσωτερικό μνημόνιο με το οποίο καταγγέλλουν το προεδρικό διάταγμα.

Η εξέγερση δεν εμποδίζει τη λειτουργία του υπουργείου, ωστόσο στελέχη του παραδέχονται ότι λειτουργεί με μειωμένους ρυθμούς.

Πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Τζέφρι Ράτκε υπενθυμίζει ότι στις μεταβάσεις από προεδρο σε πρόεδρο, το 2001 (από τον Μπιλ Κλίντον στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο) και το 2009 (από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Μπαράκ Ομπάμα) «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε το καθημερινό briefing σε διάστημα λίγων ημερών μετά την ορκωμοσία».

Η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενημέρωση του briefing του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζει ο Τζέφρι Ράτκε, νυν αναλυτής του Center for Strategic and International Studies (CSIS).

«Κάθε μέρα, παντού στον κόσμο, σειρά θεμάτων , μεγάλων ή μικρών, αφορούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το να μην θίγονται δημόσια ισοδυναμεί με απώλεια επιρροής», προειδοποιεί.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Related Posts

%d bloggers like this: