ZoomNews

Αυγό: Η παρεξηγημένη φυσική υπερτροφή

Μεγάλη είναι η διατροφική αξία του αυγού, γι’ αυτό οι διατροφολόγοι το χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή. Όπως σημειώνουν το αυγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και θεωρείται εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα.
Τα αυγά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους και συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν τη μυϊκή απώλεια, έχουν ευεργετική δράση για την εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Παράλληλα, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αυγό υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης, αφού όλες οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Τα υψηλής ποιότητας αυγά που παράγονται στην Ελλάδα αποτελούν τμήμα μιας ισορροπημένης καθημερινής διατροφής για όλη την οικογένεια. Αυτό είναι και το μήνυμα της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου (9/10) από το 1996.

Related Posts