ZoomNews

Αυλαία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι και οι προτάσεις για μετεξέλιξη

Άνοιξε η αυλαία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.Το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται στον «Πανελλήνιο» με τη συμμετοχή 2500 συνέδρων περίπου με σκοπό την ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση της παράταξης και την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος στις 14 Ιουνίου μέσα από πανελλαδική καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων. Το συνέδριο θα ανοίξει στις 14:30 ο γραμματέας της ΚΠΕ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στις 16:30 θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μέχρι στιγμής τρεις είναι οι επίσημοι υποψήφιοι που έχουν πάρει θέση στην αφετηρία για την κούρσα διαδοχής. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Φώφη Γεννηματά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ παραμένει αμφίβολο αν ο τέταρτος υποψήφιος, ο Θανάσης Χειμωνάς, θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές που απαιτούνται για να χριστεί κάποιος υποψήφιος.

Παράλληλα 3 πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν στο συνέδριο προτείνοντας την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης.

Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν óτι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εκφράζουν παράλληλα τις αντιρρήσεις τους για το χαρακτήρα και τους στόχους του Συνεδρίου λέγοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο» καθώς «Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο».

Εκείνοι επισημαίνουν ότι: «Το Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να αναλάβει με τόλμη πρωτοβουλία για τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου του νέου και ενιαίου φορέα της παράταξης, μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Ισότιμα και από μηδενική βάση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει σε αυτό το εγχείρημα με πολιτική και κομματική ανιδιοτέλεια».

 

Τέλος 26 στελέχη μεταξύ των οποίων ο Π. Καψής, ο Ν. Μπίστης κ.α. που εκπροσωπούν την ευρύτερη κεντροαριστερά προτείνουν :

• Το συνέδριο να υπερψηφίσει την πρόταση της εισήγησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

• Το συνέδριο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2015 στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υπόλοιπες δυνάμεις και στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός πολύχρωμου ρεύματος.

• Με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή που θα έχει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

• Στο ιδρυτικό συνέδριο να αποφασιστούν η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του φορέα, η ονομασία του, τα σύμβολά του και να εκλεγεί η ηγεσία του.

 

 

Tagged

Related Posts

%d bloggers like this: