ZoomNews

Bloomberg: Το 2017 θα είναι η πιό “πολιτικά ασταθής” χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία ανάλυσης Eurasia Group,το 2017 θα είναι η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από πλευράς πολιτικών κινδύνων.  Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ντόναλντ Τράμπ έρχεται να ανατρέψει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η Κίνα σηκώνει κεφάλι και η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένη από ποτέ, .

Οι μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ που ετοιμάζεται να κάνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας αλλά και η αποδυνάμωση της Γερμανίδας καγκελαρίου λόγω της πολιτικής της στο προσφυγικό, καθιστά το 2017 ως την «πιο ασταθή » χρονιά σε ότι αφορά τους πολιτικούς κινδύνους από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιεί ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας ανάλυσης, Ίαν Μπρέμερ.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, «Το 2017 θα εισέλθει σε μια περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης». 

«Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος ή η κατανομή των μεγάλων κεντρικών κυβερνητικών θεσμών» δεν είναι αναπόφευκτα, αν και μια τέτοια έκβαση θεωρείται πλέον αδιανόητη. Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις ΗΠΑ για  παροχή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία Eurasia Group, προειδοποιώντας τους επενδυτές για πολιτικό ρίσκο.

«Η  αναθέρμανση των αμερικανικών σχέσεων με τη Ρωσία, ο σκεπτικισμός για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, η “ευθυγράμμιση” της πολιτικής των ΗΠΑ με αντιευρωπαϊκά , λαϊκίστικα κόμματα, όπως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την μεταπολεμική συμμαχία για την προστασία της παγκόσμιας τάξης, επισημαίνει η επίμαχη έκθεση.

Το εν λόγω δημοσίευμα υπενθυμίζει τους κινδύνους που απειλούν την σταθερότητα του 2017 από την κρίση του προσφυγικού και τις επικείμενες εκλογές: για παράδειγμα,  από τις γερμανικές εκλογές , με το ποσοστό αποδοχής του θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, Άνγκελα Μέρκελ, να κλυδωνίζεται, τις εκλογές στη Γαλλία, με την Ακροδεξιά να δίνει τη μεγάλη μάχη με την Δεξιά για να πάρει την εξουσία αλλά και την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και την οπισθοδρόμηση αναδυόμενων χωρών, όπως η Βραζιλία.

Ο επικεφαλής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, δηλώνει ότι «Ακόμα και με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποκτήσουν δύναμη». Για τον διακεκριμένο οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, εάν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν νικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2017 , θα είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη.

Άλλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα, είναι οι εξής:

-Η έλλειψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με την Κίνα μόνο να βρίσκεται σε θετική τροχιά ενώ  Ιταλία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιο Αφρική, Τουρκία και Βρετανία ακολουθούν καθοδική πορεία.

-Οι πολιτικοί κατηγορούν τις κεντρικές τράπεζες, για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών. Τέτοιες επιθέσεις σηματοδοτούν “κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές το 2017. Ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να παράσχουν οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

-Ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον τμημάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ακόμη αυστηρότερο έλεγχο από την κυβέρνηση του Ερντογάν κατά των ΜΜΕ αλλά και πίεση στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια και να βασιστεί όλο και περισσότερο σε δημοσιονομικά κίνητρα για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

– Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Related Posts

%d bloggers like this: