ZoomNews

Brexit με ελπίδα Bremain

Του Δημήτρη Κοντογιάννη

Την ώρα που το ζήτημα της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ παραμένει στην επικαιρότητα με την σύγκρουση των υποστηρικτών και των δύο πλευρών να μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτά που ζούμε αποτελούν τεκμήριο του μεγέθους της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.
H Μεγάλη Βρετανία το βράδυ της 23ης Ιουνίου πήρε μια ιστορική απόφαση, αυτή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία των Άγγλων πολιτών μέσα από την διαδικασία άμεσης δημοκρατίας του δημοψηφίσματος επέλεξε την αποχώρηση από την ΕΕ και την απομόνωση. Η επόμενη μέρα βρίσκει την Βρετανία διχασμένη και την Ευρώπη μουδιασμένη. Αναμφίβολα όμως ζούμε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη.
Η απόφαση εξόδου από την ΕΕ συνιστά πλήγμα για την δομή, τη λειτουργία και το κύρος της Ένωσης. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα που πραγματώνει ο ευρωσκεπτικισμός και ο ακραίος λόγος στην Ευρώπη. Στη Μεγάλη Βρετανία νίκησε ο λαϊκισμός και ο φανατισμός. Η άνοδος της άκρας δεξιάς που έδειχνε σημάδια της δυναμικής της συνεχώς και έκλεινε την ΕΕ στον εαυτό της, της κατάφερε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πλήγμα. Η αποχώρηση της Αγγλίας είναι αποτέλεσμα λαϊκιστικών επιχειρημάτων, ακραίου λόγου, υπεραπλούστευσης και διασποράς φόβου. Η συνεργασία χωρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάργηση των συνόρων, η πολιτική ενοποίηση, η αλληλεγγύη, η ισότητα δεν είναι τεκμήρια ανελευθερίας μιας χώρας. Η απομόνωση, ο ακραίος συντηρητισμός, η μοναχική πορεία, η δημιουργία διαχωριστικών γραμμών, η πολιτική αδιαλλαξία που μοιάζει να προβάλλεται από τους υποστηρικτές του BRexit είναι η απτή απόδειξη της ήττας της Ευρώπης και ίσως του πολιτικού εγχειρήματος.
Η Ευρώπη εδώ και καιρό λειτουργεί έχοντας απομονώσει αν όχι ξεχάσει τις αρχές της. Κυριαρχεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων η τεχνοκρατική αντίληψη της υπερισχύουσας σημασίας των αριθμών, των μειωμένων ελλειμμάτων και των διαθέσεων των αγορών. Η σημασία αυτών δεδομένη. Δεν πρέπει όμως να υπερέχει των πολιτικών κριτηρίων και επιλογών. Η ΕΕ ξέχασε τον βασικό της στόχο για βαθύτερη και περισσότερο διευρυμένη πολιτική ενοποίηση. Ο πολιτικός χαρακτήρας της Ένωσης μοιάζει να είναι παρελθόν ή ορθότερα κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και μαζί με αυτόν κινδυνεύει να χαθεί και η ίδια η ιδέα της ενοποίησης. Το να κάνεις την ιδέα χαρτονόμισμα είναι θεμιτό, λογικό επακόλουθο και συνεπαγωγή μιας πολιτικής ένωσης. Όμως το να κάνεις το χαρτονόμισμα ιδέα είναι πολιτικά ανυπόφορο και απεχθές, επικίνδυνο και ίσως καταστροφικό. Η ευθύνη της ένωσης είναι δεδομένη. Όμως και η εν γένει στοχοποίηση της ΕΕ σε επίπεδο εθνικής πολιτικής σκηνής συνέβαλλε τα μέγιστα στην ισχυροποίηση του αντιευρωπαϊσμού. Κάθε τι μη αρεστό και πολιτικά εξαιρετικά πολυέξοδο καταλογιζόταν στην επίμονη και εκβιαστική στάση της Ευρώπης.
Η ΕΕ ή θα συνεχίσει και θα αλλάξει ή θα αφήσει το όνειρο της πολιτικής και οικονομικής ένωσης να χαθεί. Ο κίνδυνος να χαθεί μέσα στο χάσμα της Ευρώπης Βορρά και Νότου, της Ευρώπης δυο ταχυτήτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και υπαρκτός. Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει για όλους αυτούς που έχει εμπνεύσει μέσα από την ιδέα της ενοποίησης. Οφείλει να αλλάξει τιμώντας τις αρχές για τις οποίες γεννήθηκε και ενθυμούμενη τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Η πολιτική και οικονομική ένωση είναι μια αμφίδρομη διαδικασία με κοινή στόχευση και παράλληλη πραγμάτωση. Η πίστη σ αυτή δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Το BRexit νίκησε αλλά το BRΕmain σημείωσε υψηλότατα ποσοστά στους νέους. Σημείωσε υψηλότατα ποσοστά σε εκείνους που έχουν ζήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα καλά και τα άσχημά της, σε εκείνους που την επιτυχία της πολιτικής ενοποίησης και της οικονομικής ευημερίας την έχουν περισσότερο από το καθένα ανάγκη. Η ελπίδα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα χαθεί μόνο αν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του αδρανήσουν. Η ΕΕ μοιάζει να έχει αδρανήσει αρκετά, επικίνδυνα αρκετά.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: