ZoomNews

Brexit στα… τυφλά!

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Το πρόβλημα δεν είναι απλώς και μόνο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από διετή διαπραγμάτευση από την Ε.Ε. των «27» αλλά και η κατάσταση πραγμάτων που θα έχει διαμορφωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2019.
  • Θα έχει παρακάμψει η Ε.Ε. τις υπαρξιακές απειλές που προκύπτουν από την κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση στη Γαλλία και στην Ιταλία; Θα υπάρχει η Ε.Ε. των «27» και η Ευρωζώνη των «19» στη σημερινή σύνθεση και θεσμική αποτύπωση;
  • Θα έχει παρακάμψει το Ηνωμένο Βασίλειο την απειλή της Σκοτίας κατά κύριο λόγο και της Βόρειας Ιρλανδίας κατά δεύτερο για απόσχιση με άλλοθι την απόρριψη του κόστους μιας σκληρής αποχώρησης-ρήξης με την Ε.Ε.;
Στα παραπάνω ερωτήματα προστίθενται εύλογα όσα προκύπτουν από την κομψά και διπλωματικά διατυπωμένη επιστολή της πρωθυπουργού Μέι προς τις Βρυξέλλες με πραγματικό, κύριο αποδέκτη το Βερολίνο: Είναι έτοιμο το Βερολίνο να αναλάβει το κόστος μιας σκληρής, τιμωρητικής, παραδειγματικής αντιμετώπισης του Brexit και στην κοινή πολιτική άμυνας της Ευρώπης, όπου το Λονδίνο παίζει βαρύνοντα ρόλο, αλλά και στο διμερές εμπόριο Γερμανίας-Βρετανίας;
Ένα είναι βέβαιο: η όποια διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Βρετανίας δεν μπορεί να αρχίσει ουσιαστικά πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και δεν θα μπορεί να τερματιστεί την άνοιξη του 2019 αν δεν έχει ξεκαθαρίσει συνολικά ο ορίζοντας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο γαλλικός γρίφος

Ούτως ή άλλως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση από την Ε.Ε. από την πέμπτη οικονομία στον κόσμο, την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, μια μεγάλη δύναμη με πυρηνικά όπλα και μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σκιάζεται από την αγωνία και αβεβαιότητα που προκαλεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η έκβαση της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία –προεδρική και βουλευτικές εκλογές– σε λίγες εβδομάδες.
Το σαφές προβάδισμα του ανεξαρτήτου κεντρώου Μακρόν στον δεύτερο γύρο επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με μερικές μάλιστα δημοσκοπήσεις να προαναγγέλλουν την πρωτιά του και στον πρώτο γύρο, όπου μέχρι τώρα ήταν πρώτη η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, δεν αρκεί για εφησυχασμό για μια σειρά από λόγους:
  • Πρώτον, οι αναποφάσιστοι καταγράφουν ποσοστό λίγο πιο πάνω από 40%, ένα μέγεθος που κάνει όλες τις δημοσκοπικές προβλέψεις επισφαλείς, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα πράξουν όσοι δηλώνουν σήμερα ότι δεν έχουν καταλήξει στην επιλογή τους. Θα ψηφίσουν θετικά, τιμωρητικά, χρήσιμα, θα ρίξουν άκυρο, λευκό ή δεν θα προσέλθουν καν στις κάλπες;
  • Δεύτερον, αν νικήσει ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές από τη μια μεριά να ετοιμάζονται να πάρουν τη ρεβάνς για το άδοξο τέλος των υποψηφίων τους Φιγιόν και Αμόν αντίστοιχα, και τη Λεπέν από την άλλη έτοιμη να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τη διάσπαση της όποιας, προσχηματικής έστω, συσπείρωσης του δημοκρατικού τόξου απέναντί της.
Αν νικήσει η Λεπέν, η Ε.Ε. θα ξεχάσει για πολύ καιρό τη διαπραγμάτευση του Brexit. Αν νικήσει ο Μακρόν, θα πρέπει να διασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη συντρίβοντας την γκολική Δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι) και τους Σοσιαλιστές, με άλλα λόγια με τη διαμόρφωση ενός τοπίου όπου, πέραν μιας ευκαιριακής εκλογικής συσπείρωσης πέριξ του Προέδρου, η μόνη συγκροτημένη δύναμη εξουσίας θα είναι το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, το οποίο θα προβάλλει ως κυβέρνηση σε αναμονή.
Οι εξελίξεις στη Γαλλία δεν θα επηρεάσουν καθοριστικά μόνο την τελική έκβαση του Brexit αλλά και την εξέλιξη της παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, όπου, παρά την καθαρή νίκη της Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών στο Σάαρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Σουλτς και Μέρκελ σε απόσταση αναπνοής, αν όχι σε ισοψηφία, και το ίδιο ισχύει για τα ποσοστά της CDU-CSU και του SPD.

Ο γερμανικός αντίκτυπος

Μια αποσταθεροποίηση της Γαλλίας είτε με τη Λεπέν είτε με τον Μακρόν, προστιθέμενη στο Brexit αλλά και στην πολιτική, δημοσιονομική και τραπεζική οριακή ισορροπία στην Ιταλία που θεωρείται συνολικά καταστροφή σε αναμονή, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αποφασιστικά την έκβαση της εκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, με ζητούμενο προς ποια κατεύθυνση.
Θα χρεώσουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι τη διάλυση της Ε.Ε. στην αναποφασιστικότητα της Μέρκελ και στην ακαμψία του Σόιμπλε ή θα επικρατήσει μια αναδίπλωση εντός συνόρων και μια απαξίωση των εταίρων στην Ε.Ε. που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα γερμανικά προαπαιτούμενα για περαιτέρω συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
Και αν ισχύσει το δεύτερο, ποιος θα είναι ο ωφελημένος, η CDU-CSU ή η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD);

Απειλή επιβίωσης

Όσοι ειρωνεύονται τους απροσάρμοστους στην παγκοσμιοποίηση λένε συχνά ότι δεν μπορεί να σταματήσει να περιστρέφεται η Γη για να κατέβουν.
Και όμως, σήμερα δίχως υπερβολή αυτό είναι, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, το τοπίο, η μεγάλη εικόνα γύρω από το Brexit: σαν να έχει σταματήσει η Ε.Ε. για να κατέβει η «δολία Αλβιών», για να θυμηθούμε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, η οποία αναρωτιέται αν εγκαταλείπει την Ε.Ε. τη σωστή ή όχι στιγμή.
Στη βικτοριανή Αγγλία, στο απόγειο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, οι Βρετανοί έλεγαν τη φράση «ομίχλη στη Μάγχη, η Ευρώπη απομονωμένη», για να δηλώσουν την πεποίθησή τους ότι η χώρα τους είναι το κέντρο του πλανήτη. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Brexit δεν είναι μόνο απειλή απομόνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και δυνητική απειλή για την τελική επιβίωση της Ε.Ε.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: