ZoomNews

Brexit: “Το Λονδίνο θα γίνει φορολογικός παράδεισος αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά του η ΕΕ”

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέη εκφωνήσει την ομιλία της για την στρατηγική στο Brexit, o βρετανός υπουργός Οικονομικών, Philip Hammond ισχυρίστηκε ότι αν οι 27 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης δεν δεχτούν τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το Λονδίνο θα γίνει ένας είδος «υπερωκεάνειου» και θα κάνει φορολογικό και κοινωνικό dumping στις πόρτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο εκβιασμός ήταν σαφής: Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει «καμία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά», τότε η χώρα θα μπορούσε «να αλλάξει οικονομικό μοντέλο» για να «ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα», όπως απείλησε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο  Philip Hammond πρόσθεσε ότι ο ίδιος προτιμάει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε ένα σύστημα φορολογίας …και ευρωπαϊκών ρυθμίσεων». Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, «οι Βρετανοί δεν θα πάνε για ύπνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα αλλάξουμε μοντέλο και θα επανέλθουμε με νέα ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Στις δηλώσεις του απάντησε με ανακοίνωση ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντας ότι «μια οικονομία που θα κάνει εκπτώσεις στις όχθες της Ευρώπης προετοιμάζει ένα είδος εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη».

Αλλά κανείς δεν ακούει τον Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται  στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις και ενώ το 30% των Βρετανών εμπιστεύονται την πρωθυπουργό τους για να πετύχει «μια καλή συμφωνία» για το Brexit, μόνο το 13% εμπιστεύεται τον Κόρμπιν.

«Η παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία»
Το νέο, μαχητικό και επιθετικό πνεύμα της βρετανικής κυβέρνησης, δίνει τον τόνο που θα επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου 2017. Αυτός ο εκβιαστικός τόνος στηρίζεται στην ανάλυση που κάνει ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος πιστεύει ότι το City έχει μεγάλη βαρύτητα και ότι «η ευρωπαϊκή ήπειρος» κινδυνεύει περισσότερο από οικονομική αστάθεια μετά το Brexit, παρά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υψώνοντας τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών κ.  Hammon, ουσιαστικά μεταφέρει την ρητορική που θα αναπτύξει το Λονδίνο ώστε να πετύχει ταυτόχρονα την ελεύθερη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αλλά και το τέλος της ελεύθερης πρόσβασης των Ευρωπαίων στο βρετανικό έδαφος! Δύο απαιτήσεις που θεωρούνται απαράδεκτες από τους 27.

Οι δηλώσεις του κ. Hammond μοιάζουν σαν να σηκώνεται η αυλαία για τις δηλώσεις που θα κάνει η βρετανή πρωθυπουργός την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, για τις οποίες διέρρευσαν ήδη πολλά στον Τύπο. Σύμφωνα με την Sunday Times, η Τερέζα Μέη θα μιλήσει για ένα «Brexit καθαρό και σκληρό», που σημαίνει μια οριστική ρήξη με την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μεγάλη Βρετανία ίσως βγει όχι μόνο από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά αλλά και από την τελωνειακή ένωση, ώστε να δημιουργήσει μια «Παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία», ικανή να υπογράφει μόνη της συμβόλαια ελεύθερων συναλλαγών με τις πρώην αποικίες της και τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας και της Αμερικής.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται να γίνουν βάση του άρθρου 50 του συμφώνου της Λισαββώνας περιορίζονται στο απλό «διαζύγιο» με την ΕΕ, το Λονδίνο δείχνει τώρα να επιθυμεί να ανοίξουν παράλληλα οι συζητήσεις για τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ, ώστε να ξέρει τι θα κάνει.
Η κ. Μέη θα ήθελε να υπογράψει με την ΕΕ ένα σύμφωνο που θα άνοιγε την κοινή αγορά σε μερικούς ζωτικής σημασίας τομείς, όπως το αυτοκίνητο, η φαρμακο-βιομηχανία και τα χρηματοπιστωτικά. Επίσης, στην ψήφο των Βρετανών «βλέπει» μια απαίτηση για έλεγχο των συνόρων.
Η Τερέζα Μέη θα βρεθεί, βέβαια, ενώπιον εκπλήξεων, αφού οι ηγέτες των 27, και πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, λένε κατηγορηματικά όχι σε μια «Ευρώπη α λα καρτ», την οποία απαιτούν οι Βρετανοί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Hammond ανεβάζει τους τόνους, και πιθανόν και η Τερέζα Μέη θα τους ανεβάσει την Τρίτη. Το 2017 είναι εκλογική χρονιά στην Ευρώπη και ούτε το Βερολίνο, ούτε το Παρίσι, δεν μπορούν να δεχθούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τύχει ειδικής μεταχείρισης αφού εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τερέζα Μέη στο εσωτερικό της βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρά πυρά. Στον Τύπο την κατηγορούν ότι είναι αναποφάσιστη και ότι ετοιμάζεται να θυσιάσει το City του Λονδίνου για να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα. Ολα δείχνουν ότι η Μέη την Τρίτη θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της. Την Τρίτη έχουν κληθεί στο  Lancaster House και οι 27 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ για να ακούσουν την ομιλία της.
Η Τερέζα Μέη θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το κακό κλίμα που δημιούργησε η αιφνίδια παραίτηση του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος την κατηγορούσε ότι η πολιτική της είναι «ομιχλώδης». Πρέπει επίσης να προλάβει πιθανή ήττα της στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα την υποχρέωνε να καταφύγει στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε μια εβδομάδα, για να θέσει σε ισχύ το άρθρο 50.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Related Posts

%d bloggers like this: