ZoomNews

CAFE SCIENTIFIQUE : «Μιλώντας με τον καρκίνο»

Την κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που οδηγούν στον καρκίνο, με στόχο την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων, πραγματεύεται η επόμενη, και τελευταία για το 2015, ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.
Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Γκιρτή, Ειδικό Επιστήμονα στη Διεύθυνση Αξιολόγησης, στο Τμήμα Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Το θαυμαστό ανθρώπινο σώμα δημιουργείται από ένα και μόνο αρχικό κύτταρο, το ζυγωτό, του οποίου το γενετικό υλικό φέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Η διαδικασία της ανάπτυξης είναι μια λεπτομερώς ενορχηστρωμένη πορεία και σε κάθε κύτταρο υπάρχει επίγνωση θέσης, λειτουργίας και προορισμού που συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αδιάκοπης επικοινωνίας σε κυτταρικό επίπεδο και κοινωνίας των παραπάνω πληροφοριών. Ο καρκίνος συνιστά μια εκτροπή από αυτή την κοινωνία που καθίσταται ασύμβατη με τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Η κατανόηση της καρκινογένεσης ως προβλήματος επικοινωνίας μας επιτρέπει να «μιλήσουμε» με τον καρκίνο και να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό πως ό,τι κάνει το καρκινικό κύτταρο είναι εν τέλει φυσιολογικό, αλλά απορρυθμισμένο, και συνεπώς προκύπτουν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην αντικαρκινικη έρευνα.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Γκιρτής σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με τη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος στην Συνθετική Φαρμακευτική Χημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Στην συνέχεια μετέβη στις Η.Π.Α. όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Φαρμακευτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Michigan όντας υπότροφος Fulbright. Παράλληλα με το διδακτορικό σπούδασε και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική της Υγείας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στη Διεύθυνση Αξιολόγησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πιο συγκεκριμένα στην αξιολόγηση φαρμάκων ογκολογίας. Επίσης συμμετέχει στην Ομάδα-Εργασίας Ογκολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016:

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου
«Ταξίδι από τη γη στο ανθρώπινο δέρμα»
Kωνσταντίνος Γαρδίκης, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων, Apivita

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου
«Ξέρουμε πώς νιώθεις!» – Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα
Αμαρυλλίς Ραουζαίου, Ερευνήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Παρασκευή 11 Μαρτίου
«Κατασκευάζοντας ιστούς: αναγέννηση δοντιών»
Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγος, Ερευνήτρια, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρασκευή 8 Απριλίου
«Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο αθέατος συνοδοιπόρος στην εξέλιξη και την υγεία μας»
Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Επίσης, τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του Athens Science Festival θα μας μιλήσει ο Γιάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα «Η τέχνη της απάτης, της διαπόμπευσης, αλλά και της σάτιρας στις Επιστήμες».

Μάιος (Η ακριβής ημερομηνία και σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα)
Ξενάγηση στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και ειδικότερα, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής.

Παρασκευή 3 Ιουνίου
«Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση»
Παναγιώτης Σκανδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Related Posts

%d bloggers like this: