ZoomNews

Χαμένοι και κερδισμένοι από το πρώτο ντιμπέιτ

Του Μιχάλη Κυριακίδη

Η μόνη χαμένη από την χθεσινό τηλεοπτικό διάλογο  είναι η Φώφη Γεννηματά. Και τούτο διότι αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μια δημόσια συζήτηση για τη δημιουργία του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης.

Για ποιο λόγο άραγε;  Γιατί φοβάται το διάλογο; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί που παρακαλουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία τις εξελίξεις.

Η δήλωσή της ότι θα συμμετέχει μόνο στα δύο ντιμπέιτ που θα διοργανώσει η επιτροπή Αλιβιζάτου, δεν πείθει. Αν σε αυτή τη θέση προσθέσουμε και την εμμονή της – με διάφορα προσχήματα – να αρνηθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά και η επίσπευση των εκλογών (χαρακτηριστική η εμμονή της  να πραγματοποιηθεί  ο πρώτος γύρος την ημέρα του Μαραθωνίου της Αθήνας), πληθαίνουν τα ερωτήματα…

Όσοι περίμεναν από τον πρώτο τηλεοπτικό διάλογο «κοκκορομαχίες» και αλληλοκαρφώματα και αιχμές, προφανώς απογοητεύτηκαν. Μεταξύ τους και αρκετά ΜΜΕ που περίμεναν να βγάλουν «είδηση», δηλαδή την αλληλοσφαγή των υποψηφίων.

Ο πρώτος τηλεοπτικός διάλογος  δεν ήταν από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Θύμιζε περισσότερο τα ντιμπέιτ που έχουμε παρακολουθήσει  σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόσο στην οργάνωση, όσο και στη συμπεριφορά των υποψηφίων.

Κατ΄αρχήν, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Action24.

Οι πέντε υποψήφιοι που πήραν μέρος εξέφρασαν με σοβαρότητα και ο καθένας με τον δικό του τρόπο το πολιτικό τους στίγμα και το όραμά τους για τον νέο φορέα.  Ακόμη και οι αιχμές ήταν σε ανεκτό και πολιτισμένο επίπεδο. Κανένας  από τους πέντε υπιοψηφίους δεν βγήκε χαμένος από την παρουσία του, καθώς ο διάλογος ανέδειξε εκτός των άλλων και την θέληση τους να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του χώρου του κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν απογοήτευση, διότι- όπως λένε- δεν άκουσαν από τους υποψηφίους ένα «ολοκληρωμένο»  αφήγημα για το μέλλον  της δημοκρατικής παράταξης. Λές και είναι δυνατόν  στον πλαίσιο ενός τηεοπτικού διαλόγου με τους περιορισμούς του χρόνου και τη συμμετοχή πέντε υποψηφίων, να γίνει κάτι τέτοιο… Λες και ήταν η μοναδική ευαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

Είναι και αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι  από το ηγετικό προφίλ, όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων… Προφανώς περιμένουν να πέσει κάποιος φοβερός – μεγάλος ηγέτης από τον ουρανό ή κάποιον άλλον πλανήτη… ή τον έχουν κάπου κρυμμένο και δεν τον αποκαλύπτουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και στην κανονική ζωή…

Μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων χρόνων, τις αποτυχημένες προσπάθειες και τον κατακερματισμό του χώρου, χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία και ρεαλισμός. Διότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα υπάρξει άλλη.

Για το λόγο αυτό κρατάμε από τον ντιμπέιτ την πρόθεση  και αποφασιστικότητα που εξέφρασαν οι πέντε υποψήφιοι, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις να πετύχει το εγχείρημα.

Και περιμένουμε να ακούσουμε το ίδιο και από τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους, κυρίως από την κ. Φώφη Γεννηματά.

Δημοσιεύθηκε στη http://metarithmisi.liberal.gr

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: