ZoomNews

Crash test για την κυβέρνηση: Ανασχηματισμός μετά την ψηφοφορία ενώ το Μαξίμου μετρά διαρροές

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα, όπου θα καταγραφούν και οι αρνητικοί ψήφοι, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (ανασχηματισμός) θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν αύριο Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με στελέχη για να καταλήξει στα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Δημήτρη Στρατούλη, τον Κ. Ησυχο και άλλους, ενώ σκέφτεται σοβαρά όχι μόνο να αναβαθμίσει δίνοντας περισσότερους ρόλους σε νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και να προτείνει τη συμμετοχή διαφόρων εξωκοινοβουλευτικών της ευρύτερης παράταξης.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση, μετρά διαρροές το Μαξίμου 

Οι πιθανές διαρροές ξεκινούν από όσους διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Είναι οι 17 υπουργοί και βουλευτές που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, ψήφισαν όχι, παρών ή απήχαν: Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαιτάνη που προέρχονται από την ΔΕΑ ψήφισαν όχι. Οι κ.κ Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης απήχαν, ενώ οι κ.κ. Αγλαία Κυρίτση, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας ψήφισαν παρών. Οι συγκεκριμένοι 17 θεωρείται απίθανο να αλλάξουν γνώμη και να ψηφίσουν πλέον ένα πιο σκληρό κείμενο μέτρων.

Στις πιθανές διαρροές προστείθενται οι δεκαπέντε που υπέγραψαν κείμενο με το οποίο εξηγούσαν γιατί ψήφισαν ναι αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπέρ του όχι. Τη δήλωση είχαν υπογράψει οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος,  Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας,  Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου  Νίκος Χουντής.

Συνολικά οι πιθανές διαρροές στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων ξεκινούν από 32, ενώ είναι βέβαιο ότι με αυτό το κλίμα πρέπει να συνυπολογιστούν και όσοι ως τώρα έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος και δεν έχουν εκφράσει την διαφωνία τους.

Related Posts

%d bloggers like this: