ZoomNews

Crash test για την κυβέρνηση σήμερα:Το ιδανικό σενάριο για τον Τσίπρα και η στάση της Ζωής

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ζήτησε στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί  σήμερα 22 Ιουλίου καθώς όπως τονίζει «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια δεν θα αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ούτε και στη φορολόγηση των αγροτών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα απασχολήσει τη Βουλή αυτή την εβδομάδα θα αφορά δύο κρίσιμους τομείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση και ψηφοφορία θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

Θα αφορά επίσης στην ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Το ιδανικό σενάριο για τον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους διαφωνούντες ελπίζει πωςη κυβέρνηση όχι μόνο θα βγει αλώβητη με τους 123 συμπολιτευόμενους βουλευτές που της έχουν μείνει, αλλά θα ενισχυθεί κιόλας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου ποντάρουν στους 6+1 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει την περασμένη Τετάρτη «παρών», ελπίζοντας ότι στη σημερινή ψηφοφορία, που είναι ανώδυνη σε σχέση με την προηγούμενη, κάποιοι θα θελήσουν να μετακινηθούν από το «παρών» στο «ναι», πρόκειται για τους Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Ηρώ Διώτη, Νίκο Μιχελάκη, Βασιλική Λέβα και την απούσα Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Ερωτηματικό η στάση Κωνσταντοπούλου

Με ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σε χθεσινή της ομιλία έκανε λόγο για «δημοκρατικό στραγγαλισμό» και για πραξικόπημα που πρέπει να σταματήσει. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιδοθεί για μια ακόμα φορά σε κοινοβουλευτική παρενόχληση της κυβέρνησης με παρακώλυση καθυστέρηση των διαδικασιών χωρίς όμως να μπλοκάρει εντελώς την συζήτηση.

Related Posts

%d bloggers like this: