ZoomNews

Debate: Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μεϊμαράκη με προσωπικούς χαρακτηρισμούς

Με σκληρή αντιπαράθεση και απευθείας διάλογο, κρατώντας τις γραμμές τους στα περισσότερα θέματα που τους έθεσαν οι δημοσιογράφοι, οι ηγέτες των δύο διεκδικητών της πρώτης θέσης στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με στόχο κυρίως να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Ωστόσο, δεν ξέφυγαν τις παλαιού τύπου δικομματισμού αντιπαραθέσεις με επιθέσεις όχι για την ουσία των θεμάτων, αλλά με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες για το παρελθόν, όπως για την διαπλοκή, τις ευθύνες για την δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την ασθμαίνουσα οικονομία, αλλά και τα στρατηγικά θέματα όπως η εφαρμογή του μνημονίου και η διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους.

Τη βεβαιότητά του ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , τονίζοντας ότι διεκδικεί την πλειοψηφία, κάτι που όπως είπε είναι εφικτός στόχος. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης , όχι όμως παρά φύση κυβέρνησης όπως είπε απορρίπτοντας την συνεργασία με τη ΝΔ. Είτε θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, είτε συντηρητική είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε ότι η προοπτική της σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

« Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. « Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ για διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κα Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε ερώτηση για το τί θα κάνει για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα. « Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά» είπε χαρακτηριστικά εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν προχώρησε τίποτα.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έστελνε μήνυμα να μην έρθουν επιχειρήσεις» τόνισε ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά τις απολύσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το 2013-14 υπήρχε πορεία προς την ανάπτυξη και πως το 2014 η χώρα είχε θετικό ΑΕΠ. Εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις» είπε ο κ Μεϊμαράκης εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα». Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τήρηση της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι η αναστολή μόνο τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού. «Υπάρχει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα και προχωρά σε εξόρυξη χρυσού που δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον εκτός αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα, θέλουμε επενδύσεις με νομιμότητα» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έπραξε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Είμαστε και με τους εργαζομένους και με το περιβάλλον» απάντησε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει διάθεση εκδίκησης, «ωστόσο αν μολύνει το περιβάλλον, θα εφαρμοστούν οι νόμοι» κατέληξε. Σχετικά με την απομείωση της ανεργίας έκανε λόγο για επενδύσεις που απαιτούν «σταθερότητα δημοσιονομική, πολιτική, σταθερό φορολογικό σύστημα» προτάσσοντας το τέλος της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επίσης ερωτηθείς για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πλήρων νέων θέσεων εργασίας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει διώξει τις επενδύσεις δίνοντας ως παράδειγμα την Cosco και περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού σημείωσε ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενώ δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις ενώ σχολιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει και η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λόγω των λανθασμένων διαπραγματευτικών κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού. «Το μνημόνιο φέρει υπογραφή Τσίπρα Καμμένου και μόνο. Θέλουμε να λειάνουμε τους όρους . Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ εμείς» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα της παρέμβασης υποστήριξε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πετύχε την μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο. Σε απάντηση, επίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασης ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη, και θεωρητικά τελευταία παρέμβασή του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρηματολογεί με νούμερα που δεν ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας. «Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση που εσείς δεν αποτρέψατε» είπε ο κ. Τσίπρας παραλληλίζοντας μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη με μεθυσμένο. «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Related Posts

%d bloggers like this: