ZoomNews

Δεμένα τα χέρια Τσίπρα για ανασχηματισμό: Από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου μέχρι Καμμένο και Κουρουμπλή!

Το χαρτί του ανασχηματισμού, που αναμένεται να αξιοποιήσει προσεχώς ο πρωθυπουργός, είναι ήδη… “σημαδεμένο”. Η μικρή κοιβουλευτική πλειοψηφία των 153 και οι εσωκομματικές ισορροπίες από τη μια και ο χαρακτήρας του “επείγοντος” στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από την άλλη δημιουργούν ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο και δένουν τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, περιορίζοντας δραματικά τις επιλογές του.

 

Το πρώτο και βασικό του πρόβλημα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η προσωπική σχέση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου “αδειάζει” το υπουργείο Οικονομικών στη διαρροή του ότι ίσως ζητηθούν νέα μέτρα το 2018, είναι όμως επίσης ενδεικτικό ότι κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι (με τελευταίο αλλά πιο σημαντικό τον Βίζερ) επιβεβαιώνουν το επιτελείο του Τσακαλώτου. Ο Τσίπρας θα ήθελε να τελειώνει με τον Τσακαλώτο, αλλά δεν μπορεί για δυο λόγους: Πρώτον, δε θέλει να τα βάλει με την ομάδα των “53”, της οποίας ηγείται ο Τσακαλώτος. Και δεύτερον, έχει λάβει ξεκάθαρο μήνυμα από τους δανειστές ότι η αλλαγή υπουργού Οικονομικών θα εκληφθεί ως απόφαση καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης.

Δεύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, άμεσα σχετιζόμενο με την αξιολόγηση, είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Ο πρωθυπουργός τη θέλει στη θέση της, αξιόπιστες πηγές όμως υποστηρίζουν ότι οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση άφιξής τους στην Αθήνα να πάρει πίσω η υπουργός κάποιες “φιλεργατικές” ρυθμίσεις που πέρασε χωρίς να συνεννοηθεί μαζί τους. Ένας “εύκολος” τρόπος να γίνει αυτό, είναι να μετατεθεί σε ένα άλλο υπουργείο και την “κωλοτούμπα” να την κάνει ο διάδοχός της. Αυτό όμως απαιτεί άμεσο ανασχηματισμό, για τον οποίο ο Τσίπρας δεν είναι έτοιμος…

Τρίτο πρόβλημα, που προέκυψε ξαφνικά μαζί με την πετρελαιοκηλίδα, είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Τσίπρας είναι έξαλλος μαζί του, γιατί θεωρεί ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα προκαλεί την κοινή γνώμη. Όσο όμως η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης ζητά την παραίτησή του, τόσο πιο δύσκολη καθιστά την απομάκρυσνή του. Ο Κουρουμπλής, άλλωστε, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση γιατί θεωρείται απρόβλεπτος και “σκληρός πολιτικός” παίκτης, που μπορεί να φτάσει στα άκρα, εάν επιχειρηθεί η πολιτιική του ταπείνωση. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να μιλάνε ακόμη και για “απειλή ανεξαρτητοποίησής” του, την οποία εκτόξευσε προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος πάντως το διαψεύδει κατηγορηματικά.

 

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος. Η εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor 1 και η απόλυτη κάλυψη που του παρείχε μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχουν προκαλέσει πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας και να ήθελε δεν μπορεί να τον “αδειάσει”, γιατί θα χάσει τη δεδηλωμένη. Ένα μικρό τεστ του τι σημαίνει για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η μη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήσαμε χτες στη Βουλή, όταν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι κατέστησαν πλέον σαφές ότι δε θα βάζουν πλάτη στις περιπτώσεις που δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ αυτά που φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, λοιπόν, είναι αναγκασμένος να παραμένει δέσμιος του Πάνου Καμμένου με κάθε κόστος…

Related Posts

%d bloggers like this: