ZoomNews

Deutsche Welle: Πρόσφυγες οι ύποπτοι που αποπειράθηκαν να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο στο Βερολίνο

Η είδηση για την απόπειρα επτά νεαρών να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο στο μετρό του Βερολίνου σοκάρει αλλά ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη ότι όλοι οι ύποπτοι είναι πρόσφυγες. Η πράξη προκάλεσε οργή και αποτροπιασμό σε ολόκληρη τη Γερμανία και συζητήθηκε αρκετά αυτές τις μέρες.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων ομάδα νεαρών επιχείρησε να βάλει φωτιά σε έναν άστεγο, που κοιμόταν σε παγκάκι, στον υπόγειο σταθμό Σενλαϊνστράσε του μετρό στο Βερολίνου. Μόνο χάρη στην άμεση παρέμβαση περαστικών απεφεύχθη το χειρότερο.

Το θλιβερό συμβάν κρύβει όμως μεγάλο δυναμικό για περισσότερες συζητήσεις και προβληματισμό, γιατί συμπίπτει με τη θεματολογία που συνταράσσει τους Γερμανούς αυτήν την εποχή, το προσφυγικό, και πώς αυτό αλλάζει τη ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μετά από 2μερο ερευνών με τη βοήθεια οπτικού υλικού από τις βιντεοκάμερες του σταθμού και των αμαξοστοιχιών, εμφανίστηκαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα 6 από τους 7 υπόπτους, ενώ ο 7ος, είκοσι ενός χρονών, που φέρεται να είναι ο κύριος ύποπτος, συνελήφθη αργότερα.

Oι νεαροί, ηλικίας από 15 μέχρι 21 ετών, έχουν έρθει στο Βερολίνο ως πρόσφυγες, οι 6 από τη Συρία, ο 7ος, ο φερόμενος ως κύριος ύποπτος, από τη Λιβύη. Η ακριβής διεύθυνση διαμονής τους δεν είναι σαφής αλλά εικάζεται ότι μένουν σε διάφορα καταλύματα για πρόσφυγες.

Ορισμένοι φαίνεται να διαθέτουν κάποιας μορφής άδεια παραμονής, άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία αίτησης ασύλου. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι όλοι εκτός ενός είναι ήδη γνωστοί στην αστυνομία για πρόκληση σωματικής βλάβης. Οι δύο ήρθαν στη Γερμανία το 2014 και οι υπόλοιποι πέντε, το 2015 και το 2016.

Μετά την πράξη τους η αστυνομία πήρε εισαγγελική άδεια και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο, όπου τα πρόσωπά τους φαίνονταν πολύ καθαρά. Στις δύο τα ξημερώματα της επίμαχης ημέρας, οι νεαροί προσπάθησαν να διαφύγουν με το μετρό. Το βίντεο έχει καταγράψει τον έναν από αυτούς να χειρονομεί και να δείχνει ικανοποίηση.

Τέτοιου είδους πράξεις εναντίον αστέγων φαίνεται να είναι καθημερινότητα στο Βερολίνο, αφού το χειμώνα πολλοί σταθμοί δεν κλείνουν, ώστε να κοιμηθούν κάπως ζεστά όσοι το έχουν ανάγκη.

Η πράξη είναι απάνθρωπη, επειδή απευθύνεται σε κοινωνικά αδύναμους που γίνονται συνήθως στόχος αρνητικών αντιδράσεων, οργανώσεις μάλιστα που ασχολούνται με άστεγους κάνουν λόγο για ανοιχτό μίσος.

Παρά τα παραπάνω, το Βερολίνο θεωρείται από τις πιο ασφαλείς μητροπόλεις του κόσμου. Πέρσι οι πράξεις βίας έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, συμβαίνουν ακόμα γεγονότα που διακρίνονται για τη βιαιότητά τους. Ένα από τα τελευταία είναι η περίπτωση μιας 27χρονης που έσπασε το χέρι της, όταν άγνωστος την κλώτσησε στην πλάτη, την ώρα που κατέβαινε τα σκαλιά σε ένα σταθμό του μετρό.

ΠHΓΗ: Deutsche Welle

 

Related Posts

%d bloggers like this: