ZoomNews

Διαμαντοπούλου: Αυτή η προσπάθεια θα καρποφορήσει γιατί θέλει να συνθέσει

«Ο στόχος δεν είναι ένα κόμμα μπαλαντέρ του ενδιάμεσου χώρου», δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για το καινούργιο κόμμα και υπογραμμίζει ότι «ο νέος φορέας είναι ο προοδευτικός πόλος, απέναντι στον συντηρητικό, σε μια εποχή που οι έννοιες αριστερά – δεξιά έχουν χάσει το παλαιό νόημα τους».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για ενιαία κεντροαριστερά και έχουν αποτύχει τονίζει ότι «αυτή τη προσπάθεια θα καρποφορήσει γιατί δεν θέλει να διαλύσει αλλά να συνθέσει. Δεν θέλει να πάει απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά να την ανανεώσει».

Επισημαίνει ακόμα, πως εκτός από τα ονόματα που έγιναν γνωστά, όπως το δικό της και των κκ Φλωρίδη και Ραγκούση,  «υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σ΄ αυτή τη προσπάθεια. Ας υπερβούμε την μυθοπλασία γύρω από τους επώνυμους. Υπάρχει σημαντική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι επεξεργάζονται τον οδικό χάρτη και την πρόσκληση για την ενοποίηση του χώρου. Ο στόχος δεν είναι ένα κόμμα μπαλαντέρ του ενδιάμεσου χώρου, αλλά είναι να γίνει ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος».

«Σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, μετά τα όσα έγιναν και την αποκάλυψη του Συριζαίικου ψέματος δηλώνουν πολιτικά άστεγοι, τονίζει. Πολλοί από αυτούς λένε με απλά λόγια : ενωθείτε, πείτε αλήθειες, βάλτε πλάτη να μπει η χώρα στις ράγες ξανά. Να γίνει κάτι νέο που θα παλέψει με γνώση, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα για να βγει η πατρίδα από το αδιέξοδο. Αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε, πολλοί άνθρωποι μαζί, και θα καρποφορήσει, γιατί δεν θέλει να διαλύσει αλλά να συνθέσει. Δεν θέλει να πάει απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά να την ανανεώσει. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε τα κόμματα, όπως διαβάζω σε διάφορα σχόλια υπερσυναισθηματικών, θέλουμε να δοθεί νέα πνοή, με νέο κόμμα, πρώτα για τη πατρίδα και μετά για τον χώρο. Όσοι θέλουν τα μικρά βασίλεια, με όποιο κόστος, κάνουν λάθος. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, ούτε θα βγει η χώρα από το αδιέξοδο με συναισθηματικές μόνο προσεγγίσεις».

Η κ. Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο ερώτημα για το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος, αναφέρει: « Σε όλη την Ευρώπη τα νέα κόμματα στο χώρο, προσδιορίζονται ως “progressive” που είναι η όσμωση και η εξέλιξη σοσιαλιστικών, κεντρώων και τέλος κεντροαριστερών κομμάτων τα οποία βασίζονται στις ίδιες αξίες και τις αρχές, αλλά προσαρμόζουν τις προτεραιότητες και τις πολιτικές τους στη νέα πολυσύνθετη πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και της καταστροφικής αύξησης των ανισοτήτων. Ο νέος φορέας είναι ο προοδευτικός πόλος, απέναντι στον συντηρητικό, σε μια εποχή που οι έννοιες αριστερά – δεξιά έχουν χάσει το παλαιό νόημα τους».

Σχετικά με την Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνει:

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, το ίδιο και στην Ελλάδα γιατί επιμένει σε εργαλεία και ρητορική που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη σημερινή νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής έκρηξης. Γι΄αυτό μίλησα για νέο προοδευτικό κίνημα που θα κατανοεί τι συμβαίνει στον κόσμο, θα αναπροσδιορίσει τη σχέση του με την Ευρώπη αλλά και την Άπω Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Με άλλο σχέδιο συνεργασίας με τη ΕΕ, νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων σήμερα, με ανατροπές και όχι μπαλώματα στη φορολογία, τη δικαιοσύνη, την παιδεία. Κυρίως όμως να κάνουμε κοινό κτήμα το ότι δεν υπάρχει παραμύθι με δράκο και ιππότη. Καθένας από μας είμαστε ο ιππότης για τη χώρα και τη ζωή μας. Αντί να ψάχνουμε μονίμως για εχθρούς και βαρβάρους, ας σκεφθούμε και ας πράξουμε ελληνικά».

Στο ερώτημα εάν έχουν γίνει επαφές με άλλα κόμματα του χώρου, η πρώην υπουργός τονίζει ότι οι συζητήσεις θα γίνουν πρώτα με τους πολίτες σε διάφορες πόλεις και «φυσικά θα λάβουμε υπόψη κάθε νεωτερική πρόταση προσώπων, κινήσεων και βέβαια των κομμάτων του χώρου. Θα ακολουθήσει πρόσκληση με οδικό χάρτη, που θα καταλήγει σε συντακτική συνέλευση και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Θεωρώ θετικό ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ανάλογη απόφαση στο Συνέδριο του και το Ποτάμι έχει δηλώσει δια του αρχηγού του ανάλογη πρόθεση και οι κινήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία έχουν πρόσφατα ανακοινώσει σχετικές θέσεις, αλλά και η ΔΗΜΑΡ. Αν όλοι και κυρίως οι πολίτες έχουμε κοινό στόχο δεν θα μας εμποδίσουν τα διαδικαστικά ούτε βέβαια η φιλολογία περί πολλών ηγετών. Πιστεύω ότι είμαστε πλέον ώριμοι και έτοιμοι γι αυτό».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες η πρώην υπουργός τονίζει ότι δεν συμφωνεί γενικά με το αίτημα των εκλογών και σημειώνει ότι «έξι πρωθυπουργοί σε 5 χρόνια και συνεχώς εκλογές για την ικανοποίηση των αναγκών της αντιπολίτευσης, κανένα καλό δεν έφεραν». Εκτιμά όμως ότι «τα αδιέξοδα στα οποία η ίδια η κυβέρνηση μας οδηγεί, θα τις φέρουν γρήγορα», ενώ δεν αποκλείει το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «το απρόβλεπτο είναι μέρος της εκλογικής τακτικής του κ. Τσίπρα». «Φυσικά, θα λάβουμε μέρος στο ενδεχόμενο εκλογών- προσθέτει- πως αλλιώς θα προωθήσουμε τις δικές μας προτάσεις, που δείχνουν ένα άλλο δρόμο για την έξοδο από την κρίση; Πώς θα δώσουμε διέξοδο στο διάχυτο πλέον αίτημα «κάντε κάτι, βουλιάζουμε».

Τέλος, στην παρατήρηση ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υποστηρίζει ότι οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν «καεί» πολιτικά και ότι οι πολίτες θέλουν νέα πρόσωπα που δεν έχουν ευθύνες για το τι έχει συμβεί στη χώρα. απαντά:

«Το νέο σε ιδέες και πρόσωπα είναι το ζητούμενο σε κάθε πολιτική περίοδο και είναι αναγκαίο, όπως αναγκαία είναι και η όσμωση γενιών, ικανοτήτων, εμπειριών και απόψεων, για να αποτρέπονται οι αυταπάτες και η ανακάλυψη του τροχού. Βέβαια στα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης δοκιμάστηκαν όλες οι εκδοχές του παλιού και νέου, ως πολιτική λύση. Ο κόσμος βίωσε την αγοραία πολιτική επικοινωνία, που εμπορεύεται κόμματα και πρόσωπα χωρίς καμιά διέξοδο και αποτέλεσμα. Στο «νέο» έπαιξε άλλωστε και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά απέτυχε κραυγαλέα λειτουργώντας ως παλιότερη του παλιού, επαναλαμβάνοντας σε ελάχιστο χρόνο τις χειρότερες στιγμές και παθογένειες που χαρακτήρισαν συγκεκριμένους πολιτικούς του παρελθόντος. Ρουσφέτια, ημέτεροι, δημιουργία καθεστώτος, φωτογραφικές τροπολογίες, συναλλαγή με τους οικονομικά ισχυρούς. Για όλα αυτά ευθύνεται η κυβέρνηση του «νέου» που αντί να ανατρέπει, διευρύνει τον παλαιοκομματισμό.

Ο διαρκής διαγωνισμός νεότητας αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα και βαθιά προβλήματα της χώρας. Τελικά το ζητούμενο είναι οι διαφορετικοί πολιτικοί και όχι απλά οι νέοι. Διότι η διαφορετική πολιτική μας λείπει, αυτή που επιτέλους θα ξεβαλτώσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό και στη δική μας πρωτοβουλία θέλουμε να κριθούν αυτά τα θέματα αποφασιστικά από την κοινωνία του χώρου, με δημοκρατικό τρόπο και ανεπηρέαστα από επιφανειακά διλήμματα χωρίς πολιτικό βάθος και ουσία».

Related Posts

%d bloggers like this: