ZoomNews

Διεθνής αναγνώριση του Δρ. Κ.Μ. Κωνσταντινίδη στο IFSO 2015

Η παρουσίαση τριών πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων IFSO 2015, που διεξήχθη στη Βιέννη  26-29 Αυγούστου, οδήγησε σε διεθνή αναγνώριση του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη, Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.
Η πρώτη ανακοίνωση που παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του (Σ. Χειρίδης, Π. Χρυσοχέρης, Φ. Αντωνακόπουλος, Π. Χειρίδης, Χ. Χαριτόπουλος, Π. Φερέτος) είχε θέμα “Ρομποτική αφαίρεση δακτυλίου από τον ηπατοδωδεκαδακτυλικό σύνδεσμο σε ασθενή με ίκτερο. Πρώτη φορά διεθνώς” και αφορούσε ασθενή, που χειρουργήθηκε σε άλλο κέντρο, στην οποία ο γαστρικός δακτύλιος για απώλεια βάρους αντί να τοποθετηθεί στο θόλο του στομάχου μπήκε γύρω από την ηπατική αρτηρία, πυλαία φλέβα και χοληδόχο πόρο, πιθανότατα από απειρία του χειρουργού. Η ζωή της ασθενούς κινδύνευε λόγω αποφρακτικού ικτέρου και επεισοδίων χολαγγειΐτιδας. Για πρώτη φορά διεθνώς χρησιμοποιήθηκε η ρομποτική τεχνική για να γίνει η αφαίρεση του δακτυλίου από την επικίνδυνη αυτή θέση  χωρίς να πειραχτούν τα στοιχεία της περιοχής. Η ασθενής έγινε καλά. Το video της επέμβασης απέσπασε άριστες κριτικές από όλους τους συνέδρους και επιβραβεύτηκε.
Η δεύτερη εργασία “Ρομποτική διόρθωση μιας λανθασμένης μορφής γαστρικού bypass Roux-En Υ. Πρώτη φορά διεθνώς” αφορούσε ασθενή η οποία για απώλεια βάρους υπεβλήθη, σε άλλο κέντρο, σε γαστρικό bypass αλλά αντί να συνδεθεί η νήστιδα με το πάνω μέρος του στομάχου έγινε λάθος και συνδέθηκε το δωδεκαδάκτυλο με το πάνω μέρος του στομάχου με αποτέλεσμα η ασθενής να δέχεται στον οισοφάγο όλα τα χολικά και παγκρεατικά υγρά. Η ζωή της έγινε ανυπόφορη και λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων είχε επικίνδυνες εισροφήσεις με συνεχή βήχα και δύσπνοια. Για πρώτη φορά διεθνώς χρησιμοποιήθηκε το σύστημα da Vinci SI HD και η ρομποτική τεχνική για την αποκατάσταση του προβλήματος και την μετατροπή της επέμβασης σωστό γαστρικό bypass με απόλυτη επιτυχία. Η ασθενής έγινε καλά. Το video της επέμβασης, που έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,  θεωρήθηκε από τα κορυφαία του συνεδρίου. Απέσπασε πολλά συγχαρητήρια απο όλους τους συνέδρους που το παρακολούθησαν και επιβραβεύτηκε.
Η τρίτη  εργασία “Από την Λαπαροσκοπική  στην Ρομποτική Επιμήκη  Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy, Γαστρικό Μανίκι) – μία επέμβαση με μεγαλύτερη ακόμα ασφάλεια για τον ασθενή”, αφορούσε την πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει από το 2006 η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη για την επιμήκη γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) με την ρομποτική τεχνική. Τα αποτελέσματα ήταν άριστα και οι επιπλοκές μηδαμινές.
Τις εργασίες και τα  video των επεμβάσεων παρουσίασε ο Δρ Σάββας Χειρίδης, ο οποίος έλαβε άριστες κριτικές.
Όπως δήλωσε ο  καθηγητής χειρουργικής του Ohio State University, ΗΠΑ, Dr Κωνσταντινίδης και Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Βαριατρικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών «Το ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάζουμε την δική μας εμπειρία αλλά και τις πρωτοποριακές μας τεχνικές σε διεθνή συνέδρια και να έχουμε τέτοια αποδοχή από τους εξειδικευμένους συναδέλφους μου από όλο τον κόσμο αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου μεγίστη τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Κύριο Γιώργο Αποστολόπουλο για την πλήρη υποστήριξη του υλική και ηθική σε όλες μου τις επιστημονικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας!».
Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των νέων τεχνολογιών στις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών. Διεθνούς φήμης χειρουργοί υποστήριξαν ότι με τη ρομποτική τεχνική οι βαριατρικές επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε ένα σταθερό και καλά ελεγχόμενο περιβάλλον (ρομποτική πλατφόρμα).

Related Posts

%d bloggers like this: