ZoomNews

Διπλωματικός «πόλεμος» Αθήνας-Βιέννης για το προσφυγικό-Αποστάσεις από τον Αυστριακό Πρόεδρο

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, ενώ «θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ.

Την έκπληξή του για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία συγκλήθηκε εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

«Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός πρόεδρος, υπονοώντας πως την επισήμανση για την απουσία της Ελλάδας έκανε ο ίδιος κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, στην οποία είχε συγκαλέσει έκτακτα την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο των υπουργών εσωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας ζήτησε επανειλημμένα από την Αυστριακή υπουργό να ανακαλέσει τις μονομερείς αποφάσεις της Βιέννης, με την Αυστρία ωστόσο να κορυφώνει τη σκληρή στάση της εναντίον της Ελλάδας.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, – απάντησε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικων Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ- θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Αυστρίας να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.Σχολίασε, μάλιστα με ειρωνική διάθεση της ανάκληση της Ελληνίδας πρέβυρος, λέγοντας πως «τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».Πρόσθεσε πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα.

Η ΕΕ χρειάζεται ουσιαστική πρόοδο εντός 10 ημερών όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος όλο το σύστημα να καταρρεύσει» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των υπουρών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, ενώ σχετικά με τα εθνικά μέτρα στα σύνορα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες-μέλη της Ένωσης, δήλωσε ότι κατανοεί την πίεση από τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι χώρες αυτές, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι συντονισμένα, καθώς επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.

Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό

Καταδικάζει η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη-μέλη στο προσφυγικό και καλεί σε εφαρμογή των συμφωνημένων.

«Οι χθεσινές προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμετανστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, και συμπληρώνει πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

«Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση.

Related Posts

%d bloggers like this: