ZoomNews

Δείτε πως θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού!

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα της να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και ακόμα πιο σημαντικό να ξέρει τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Είναι στο χέρι της να τροποποιήσει ορισμένους απ’ αυτούς και συγκεκριμένα την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τα επιτρεπτά όρια, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας – καθιστική ζωή και το κάπνισμα.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Μοριακή Βιολόγος Χαρούλα Μαθιοπούλου, BSc MMedSc, υπεύθυνη επιστημονικής επικοινωνίας της Salveo Swiss Biotechnology Greece, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού που γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γενικές οδηγίες που μπορούν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν είναι:

Τακτικός έλεγχος
Η επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου του μαστού έγκειται στην ανίχνευση και θεραπεία του σε πρώιμο στάδιο. Οι πρακτικές που θα συμβάλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου περιλαμβάνουν την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία, τον υπέρηχο μαστού, την κλινική εξέταση του μαστού, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μαγνητική μαστού. Επίσης υπάρχουν σήμερα ειδικά γενετικά τεστ όπως το serenity της Genoma, που συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, στα πλαίσια πρόληψης και εξατομικευμένης θεραπείας αυτής της τόσο απειλητικής για τη ζωή νόσου.

Θηλασμός
Παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο πιο πολύ θηλάσετε, τόσο μεγαλύτερη η προστατευτική επίδραση.

Περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Πέρα από την έκθεση σε ξενοοιστρογόνα, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η έκθεση σε οιστρογόνα οφείλεται κυρίως στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Γι’ αυτό πρέπει οι γυναίκες να συζητούν λεπτομερώς με το γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της υποκατάστασης οιστρογόνων σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Το αλκοόλ και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, επίσης διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και έμμεσα εκθέτουν τη γυναίκα σε κίνδυνο.

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και άσκηση
Υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την εμμηνόπαυση, τα περισσότερα οιστρογόνα στο σώμα της γυναίκας προέρχονται από τον λιπώδη ιστό. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων και προστατεύουν τη γυναίκα. Πιστεύεται επίσης ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα άσκησης μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης ή να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που πίνουν 2-4 αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με αυτές που δεν πίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το οινόπνευμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα της γυναίκας μεταβολίζει τα οιστρογόνα οδηγώντας σε αύξηση τους στο γυναικείο σώμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί συστήνουν ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ, ή και αποφυγή, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αποφυγή του καπνίσματος
Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Προφυλακτική μαστεκτομή
Μερικές γυναίκες που έχουν ένα πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και οι οποίες φέρουν επίσης μεταλλάξεις στα γονίδια του καρκίνου την μαστού και των ωοθηκών (BRCA1, BRCA2) μπορεί να έχουν σημαντικό όφελος από μια μαστεκτομή πριν την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Στην περίπτωση όμως αυτή είναι επιτακτική η ανάγκη για σωστή και έγκυρη ιατρική, γενετική και ψυχολογική συμβουλευτική.

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει η κ. Μαθιοπούλου, «αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι, για να υπάρχει πραγματικό όφελος από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τον καρκίνο του μαστού πρέπει οι πιο πάνω οδηγίες να γίνονται και πράξεις».

Related Posts

%d bloggers like this: