ZoomNews

Εγκαινιάστηκε η πρωτοβουλία GREEK WORLD DOCTORS

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου εγκαινίασε την πρωτοβουλία «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», συστήνοντας στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό κόσμο, τα ΜΜΕ και το κοινό, τον Δρ. Στέργιο Ζαχαρούλη, Διευθυντή του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και Διευθυντή Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.

 Εντός αυτού του πλαισίου ο πρόεδρος του ΕΙΕ, Δρ. Γρηγορίου, ανέφερε ότι «οι Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί, είναι μια ενέργεια που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, το κοινό και τα ΜΜΕ μέσα από την προβολή καταξιωμένων Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν διεθνώς.

Ας μη λησμονούμε, ότι ο τομέας της υγείας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα εξαιτίας της κρίσης, αντίστοιχα έχει υποστεί δραματική μείωση το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες αυτές.

Το θέμα της πρόσβασης, ωστόσο, στις υπηρεσίες υγείας, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτά ορίζονται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ αλλά και κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας».

 Στη συνέχεια o Δρ. Ζαχαρούλης μίλησε για τις «Νέες και εξατομικευμένες θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου:  από την έρευνα στην κλινική εφαρμογή», αναφέροντας ότι  «η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ότι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων με σύγχρονες  μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία». Ενώ, τόνισε πως «στην μετάφραση σύγχρονων τεχνικών της μοριακής βιολογίας, στην θεραπευτική, χρησιμοποιώντας στοχευμένες θεραπείες με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα σε όγκους όπως νευροβλάστωμα, μυελοβλάστωμα, γλοιώματα και σαρκώματα». Επίσης, ο Δρ. Ζαχαρούλης «παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης όπου η θεραπεία σε όγκους που υποτροπίασαν εξατομικεύτηκε με βάση την μοριακή βιολογία, έτσι ο ασθενής όχι μόνο λαμβάνει την θεραπεία που ταιριάζει στον όγκο του αλλά αποφεύγει και τις παρενέργειες από τοξικά φάρμακα που δεν θα είχαν αποτέλεσμα».

 Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Έλληνας επιστήμονας ανέφερε ότι «το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα το τμήμα του Δρ. Πίντζα,  και των συνεργατών του, πρωτοπορεί στην προσπάθεια αποσαφήνισης των βιολογικών οδών που ελέγχουν το καρκινικό κύτταρο κυρίως σε καρκίνους των ενηλίκων».  Ενώ, υπογράμμισε, «είναι μεγάλη μας χαρά που είμαστε σε συνομιλίες με το ΕΙΕ με σκοπό την πρόοδο στην εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από συμπαγή νεοπλάσματα ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα στην αύξηση της επιβίωσης αλλά και στην μείωση της τοξικότητας».

 Τέλος, ο Βρετανός Γενετιστής-Ερευνητής Brian Walker, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι «νέες προκλήσεις στη μοριακή διάγνωση ανοίγουν νέους ορίζοντες, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει μέσω των πολλαπλών εξετάσεων με ένα μόνο δείγμα, την σημαντική συλλογή δεδομένων και τη χρήση της πληροφορικής, η ιατρική έχει κάνει άλματα». Ενώ, κατέληξε, ότι το NGS (next generation sequencing-Ακολουθία Νέας Γενιάς, τύπος DNA), αναμένεται να βελτιώσει τα δεδομένα της κλινικής διάγνωσης.  Μάλιστα, ο Δρ. Walker επισήμανε ότι «οι τωρινές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν και σε όγκους άλλου τύπου με τις ίδιες ανωμαλίες».

 Εν κατακλείδι, ο καρκίνος, είτε παιδικός, είτε ενηλίκων, δεν αποτελεί απόρθητο οχυρό για την επιστήμη, η οποία κάνει άλματα τόσο στην πρόληψη, στην αναλυτική διάγνωση όσο και στη θεραπεία.

 

Related Posts

%d bloggers like this: