ZoomNews

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θεραπεία του Πολλαπλού Μυελώματος

Την υπό όρους έγκρισή της χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα θεραπεία ενήλικων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, έναν ανίατο καρκίνο του αίματος που ξεκινά από τον μυελό των οστών και χαρακτηρίζεται από υπερβολικό πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων. Πρόκειται για τη δαρατουμουμάμπη, η οποία εγκρίθηκε για τη μονοθεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ), των οποίων η προηγούμενη θεραπεία περιλάμβανε αναστολέα πρωτεασώματος (PI) και ανοσοτροποποιητική ουσία και οι οποίοι εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου κατά την τελευταία θεραπεία.
Το Πολλαπλό Mυέλωμα (ΠΜ) είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου του αίματος, με περίπου 39.000 νέες περιπτώσεις παγκοσμίως το 2012. Το ΠM στην πλειονότητα των περιπτώσεων προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και είναι πιο συχνό στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Τα πιο πρόσφατα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τα έτη 2000-2007 δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη μέχρι και οι μισοί ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση δεν φτάνουν την πενταετή επιβίωση. Σχεδόν 29% των ασθενών με ΠΜ θα πεθάνουν εντός ενός έτους από την διάγνωση. Aν και η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση, δυστυχώς οι ασθενείς κατά πάσα πιθανότητα θα υποτροπιάσουν, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Ενώ μερικοί ασθενείς με ΠΜ δεν έχουν συμπτώματα, στους περισσότερους ασθενείς η διάγνωση οφείλεται στα συμπτώματα που είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν προβλήματα των οστών, μειωμένους αριθμούς κυττάρων του αίματος, αύξηση του ασβεστίου, προβλήματα των νεφρών ή λοιμώξεις. Οι ασθενείς που υποτροπιάζουν μετά την θεραπευτική αντιμετώπιση με τις καθιερωμένες θεραπείες, όπως οι αναστολείς πρωτεασώματος (ΡΙ) και οι ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, έχουν κακή πρόγνωση και λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
Σύμφωνα με την Janssen-Cilag International NV (“Janssen”), η δαρατουμουμάμπη εγκρίθηκε με ταχεία διαδικασία αξιολόγησης, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για φαρμακευτικά προϊόντα που αναμένεται να έχουν μείζον ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία, ιδίως από την άποψη της θεραπευτικής καινοτομίας.
Η δαρατουμουμάμπη είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb) με στόχο την CD38 που εγκρίνεται στην Ευρώπη. Το φάρμακο δρα μέσω σύνδεσης με την CD38, ένα μόριο σηματοδότησης με υψηλή έκφραση στην επιφάνεια των κυττάρων του πολλαπλού μυελώματος ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου. Με αυτό τον τρόπο, η δαρατουμουμάμπη κινητοποιεί το ανοσιακό σύστημα του ασθενούς σε επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τον γρήγορο θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω πολλαπλών, ανοσοδιαμεσολαβούμενων μηχανισμών δράσης και μέσω ανοσοτροποποιητικών επιδράσεων, σε συνδυασμό με τον άμεσο θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος).
Ο Καθηγητής Χεσούς Σαν Μιγκέλ, Διευθυντής Κλινικής & Μεταγραφικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, Ισπανία, δήλωσε: “Παρά τα πρόσφατα επιτεύγματα, το πολλαπλό μυέλωμα παραμένει μια σύνθετη, ανίατη νόσος, ενώ η υποτροπή εξακολουθεί να είναι αναπόφευκτη σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Με κάθε υποτροπή, η νόσος συνήθως γίνεται πιο επιθετική και η αντιμετώπισή της πιο δύσκολη. Η δαρατουμουμάμπη έχει παρουσιάσει υποσχόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας ως μονοθεραπεία για ασθενείς που έχουν λάβει εντατική προηγούμενη θεραπεία και για ασθενείς με ανθεκτικό μυέλωμα. Η συνολική επιβίωση βελτιώθηκε σημαντικά σε αυτούς τους ασθενείς, των οποίων η πρόγνωση συνήθως είναι πολύ κακή και οι οποίοι κατά συνέπεια έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για νέες θεραπείες”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασθενείς με Μυέλωμα Ευρώπης, Σάρπερ Ντιλέρ, MD, PhD, δήλωσε: “Η σημερινή απόφαση για τη δαρατουμουμάμπη είναι εξαιρετικά νέο για τους ασθενείς καθώς θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού τομέα ανεκπλήρωτων αναγκών όσον αφορά τα άτομα με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό μυέλωμα. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας της δαρατουμουμάμπης για τους ασθενείς από τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη”.
Η Τζέιν Γκρίφφιθς, Επικεφαλής του Ομίλου Εταιρειών της Janssen Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δήλωσε: “Η έγκριση της δαρατουμουμάμπης εντός εσπευσμένου χρονικού πλαισίου είναι απόρροια της επείγουσας εργασίας εστιασμένης στους ασθενείς, ισχυρών συνεργασιών, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών μέσω της μεταμορφωτική επιστήμη. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που η δαρατουμουμάμπη εγκρίθηκε στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να μελετάμε τις δυνατότητές της στο θεραπευτικό συνεχές για το πολλαπλό μυέλωμα και άλλους τύπους όγκων”.
Η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας ακολουθεί τη θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που ανακοινώθηκε την 01 Απριλίου 2016. Αυτή η έγκριση επιτρέπει την κυκλοφορία στην αγορά της δαρατουμουμάμπης στα 28 κράτη μέλη και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Related Posts

%d bloggers like this: