ZoomNews

Έκκληση Τουσκ για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο μεταναστευτικό

Έκκληση για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο μεταναστευτικό κάνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ ο Ντόναλντ Τούσκ με επιστολή του στα μέλη της Ένωσης εν όψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα και ζητά άμεση ενίσχυση του Παγκόσμιου Ταμείου Σίτισης

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

«Η κρίση της οποίας είμαστε όλοι μάρτυρες είναι μία δοκιμασία του ανθρωπισμού και της ευθύνης μας, η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί επίσης μεγάλες εντάσεις και δημιουργεί κατηγορίες τόσο ανάμεσα σε πολιτικούς όσο και ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Δεν έχω αυταπάτες ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά τη συγκεκριμένη κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Παρά ταύτα θα ήθελα να επικεντρωθώ στην προσέγγιση που πρέπει να έχουμε στο ζήτημα της συγκεκριμένης κρίσης.

Είναι σαφές πως οι τοποθετήσεις μας και οι πράξεις μας δεν θα μπορέσουν να ελαφρύνουν τη βίαιη πραγματικότητα. Εμείς ως ευρωπαίοι δεν είμαστε ικανοί να διαφυλάξουμε τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα και ως εκ τούτου υπήρξαν χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα δικά τους εθνικά σύνορα. Η προστασία της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι το πρώτο μας καθήκον και υποχρέωση και έχουμε αποτύχει σε αυτό το μέτωπο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλώσαμε τις συζητήσεις μας στο πως θα επιρρίψουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος θεμάτων όπου θα μπορούσε να κατηγορήσει ο ένας τον άλλον, αλλά δεν θα μας βοηθήσει στην εξεύρεση κοινής λύσης. Σήμερα θα πρέπει οπωσδήποτε να ασκηθούν πολιτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον.

Για αυτό το λόγο στην επερχόμενη μας συνάντηση θα ζητήσω από όλους εσάς να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε και τις ευθύνες που όλοι μας έχουμε σε εθνικό επίπεδο. Κανείς δεν πρέπει να διαφύγει των ευθυνών του καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απλά θα μεταθέσουμε το πρόβλημα και δεν θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες και αντιλήψεις στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μην αναπτυχθεί μια συνολική στρατηγική ή να οικοδομηθεί μια υγιής μεταναστευτική πολιτική που θα είναι αποτελεσματική και υπεύθυνη σεβόμενη τις βασικές μας αξίες.

Η σημερινή «μεταναστευτική πολιτική» είναι ένα άθροισμα απόγνωσης των θυμάτων που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, της αποφασιστικότητάς τους για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, του κυνισμού των λαθρεμπόρων, και πολύ συχνά, των προσφύγων και την τραγική μοίρα των μεταναστών. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να καθοριστεί μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.

Πέρα από την εξέταση της συνολικής μας προσέγγισης για την κρίση θέλω να αντιμετωπίσουμε από κοινού ζητήματα όπως: η βοήθεια προς κράτη μέλη των συνόρων μας, τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με την Τουρκία και τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εκτίμηση της κατάστασης μετά από τις επισκέψεις μου στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα το οποίο είναι αδύνατο να περιμένει. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης απαιτεί κεφάλαια για να παράσχει σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή τροφή. Το πρόγραμμα έχει περιορίσει σημαντικά τις προμήθειες που παρέχει στους ανθρώπους αυτούς λόγω έλλειψης πόρων. Κάνω έκκληση σε όλους σας άμεσα και πριν από την επικείμενη συνάντησή μας να ενισχύσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να ανακουφίσουμε έστω και προσωρινά τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.
Ανυπομονώ να σας δω όλους από κοντά στις Βρυξέλλες».

Related Posts

%d bloggers like this: