ZoomNews

Εκρηκτικοί διάλογοι στο Eurogroup με απειλές Τσακαλώτου για προσφυγή σε εκλογές

«Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε» (!) ήταν η αντίδραση που εισέπραξε ο Έλληνας υπουργός σύμφωνα με το δημοσίευμα που βασίζεται σε πληροφορίες από πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup» επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία».

Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!

Η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Επιπλέον, σε εσωτερικές συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να διεμήνυσε προς τον Πρωθυπουργό: «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ εγώ φεύγω».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι το πακέτο των 700 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις (και την εξαίρεση ορισμένων νησιών από τον υψηλό ΦΠΑ) είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα και την αναφορά στη σελίδα 55 του Προϋπολογισμού για υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 κατά 1,03 δισ. ευρώ. Σε ταμειακή βάση, συνεχίζουν, η υπέρβαση των εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης» απαντά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση τον πλέον αδύναμων αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες» προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί ότι, πρώτον, το πλεόνασμα πρέπει να επαληθευτεί από την Eurostat (τον Απρίλιο του 2017), δεύτερον, η διάθεσή του πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς και, τρίτον, ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να πάνε τα λεφτά: α. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, β. ληξιπρόθεσμα, γ. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Σε πιο διπλωματικό τόνο η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες, ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί συζητήσεις και ότι τώρα το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς. Στο κείμενο του Μνημονίου (Αύγουστος 2015) αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταφέρει το 30% της υπερ-απόδοσης έναντι του στόχου για τη μείωση του χρέους και ακόμη 30% για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη, υπογραμμίζει το Υπουργείο.

Με νέα ανάρτησή του στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα το «Βήμα» απαντά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζοντας ότι εμμένει στην ορθότητα των πληροφοριών του. «Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Τσακαλώτος» αναφέρει αιχμηρά.

Related Posts

%d bloggers like this: