ZoomNews

ELPEN: Επενδύσεις 25 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

Την πρόθεση της Elpen να επενδύσει επιπλέον 25 εκ. ευρώ την ερχόμενη τριετία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015. Βασική προϋπόθεση, όπως ανέφερε, είναι η ελληνική κυβέρνηση να μη δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και της φορολόγησης. Όπως επισημάνθηκε δε στην εκδήλωση, αναμένεται σύντομα η αδειοδότηση του ερευνητικού κέντρου της βιομηχανίας, ανεβάζοντας έτσι τις επενδύσεις της εταιρείας στα 40 εκατ. ευρώ.

Η κορυφαία αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει επίσης αποδείξει εμπράκτως ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κινείται ενάντια στο ρεύμα των μαζικών απολύσεων, ενισχύοντας το προσωπικό της, με το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό της να ανέρχεται σήμερα στα 900 άτομα.

Όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Θεόδωρος Καλούδης, η ELPEN από την ίδρυσή της το 1965 έως σήμερα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών και της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας χάρη στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά των φαρμάκων της.

Εφαρμόζοντας τις υψηλότερες παραγωγικές προδιαγραφές και τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους, δραστηριοποιείται σε όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, κατέχοντας ηγετική θέση στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας. Μετρώντας ήδη 210.000.000 συσκευασίες που έχουν παραχθεί στην υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα της στο Πικέρμι, η ELPEN συνεχίζει την ανοδική της πορεία με γνώμονα την προσφορά στον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την Απασχόληση και την Εθνική Οικονομία.

Ιδρυτής της ELPEN είναι κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, φαρμακοποιός από τον Έβρο, το ανήσυχο πνεύμα του οποίου και η φιλοπρόοδη κλίση του τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο χώρο του φαρμάκου. Με όραμα την προσφορά στον συνάνθρωπο και στόχο τη δημιουργία μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Δημήτρης Πενταφράγκας έστησε μια πρότυπη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε άξια εκπρόσωπο του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό. Ιδρύει την ELPEN σε ένα χώρο 25 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Τα πρώτα προϊόντα που παρασκευάζει είναι γενόσημα αντιβιοτικά, τα οποία λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων ιατρών. Η εκτενής γνώση του ιδρυτή της ELPEN γύρω από τα ζητήματα της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς του επιτρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, γεγονός που εξηγεί την αρχική επιτυχία των φαρμάκων του.

Ακολούθησε η κατασκευή της παραγωγικής μονάδας, στο Πικέρμι Αττικής, σε εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ., εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κατά το διάστημα αυτό, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, εντάσσοντας βιταμίνες και καρδιολογικά φάρμακα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία κατατάχθηκε ανάμεσα στις 50 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της προστίθεται επιπλέον χώρος 7.000 τ.μ., ενώ ξεκινά η παραγωγή αρκετών φαρμάκων, με κάποια από αυτά να αποτελούν μέχρι σήμερα τα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της.

Η δεκαετία του 1990 κατακτά τη 13η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 250 φαρμακευτικές εταιρείες. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της διευρύνεται με αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ενώ εμπλουτίζεται με πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Το 1997 θέτει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής με τεχνολογία αιχμής για ενέσιμες κεφαλοσπορίνες, όπου παρασκευάζονται φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση. Το 1999, η ELPEN αγοράζει ένα κτίριο 1.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο στεγάζονται έκτοτε τα εμπορικά τμήματα. Η δεκαετία του ’90 σηματοδοτεί επίσης και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων Έρευνας & Τεχνολογίας της ELPEN με το ερευνητικό της τμήμα να εξοπλίζεται με τεχνολογία αιχμής και να βρίσκει στέγη σε εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ.

Τον Φεβρουάριο το 2012 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της ELPEN στη Γερμανία, η ELPEN Pharma GmbH, με σκοπό να γίνει μια ουσιαστική και αναγνωρίσιμη δύναμη στη Γερμανική Φαρμακευτική αγορά.

Η ELPEN τοποθετεί ως βασικό άξονα της δραστηριότητάς της την έρευνα. Επενδύοντας το 6% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα, ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμα φάρμακα υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας.

Σπουδαίος καρπός των ερευνητικών προσπαθειών της αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler, μια εφεύρεση του προέδρου και ιδρυτή της, κ. Δ. Πενταφράγκα, η οποία έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη. Η ανάπτυξη του καινοτόμου Elpenhaler οδήγησε σε μια ακόμα διεθνή πρωτοπορία για την ELPEN, καθώς αποτελεί την πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, η οποία έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη ενός generic σταθερού συνδυασμού για το αναπνευστικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας της, η ELPEN έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), καθώς επίσης και από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς ως επιστέγασμα της υγιούς επιχειρηματικής της δράσης και ανάπτυξης.

Ο πρόεδρός και ιδρυτής της, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών βραβείων από επιστημονικές οργανώσεις για την μακρόχρονη ερευνητική του δράση με πιο πρόσφατα τα βραβεία που έλαβε από την Ελληνική Εταιρεία Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας και τον οργανισμό CRS (Controlled Release Society).

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι διακρίσεις του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN για τη συμβολή του στην επιστημονική γνώση με τις βραβεύσεις που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα από ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς να ανέρχονται στις 150.

Related Posts

%d bloggers like this: