ZoomNews

Εμβολιασμοί, αντιβιοτικά και λοιμώξεις στο μικροσκόπιο των ειδικών

Η εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού -που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά- και το ίδιο δυστυχώς ποσοστό κάλυψης που παρατηρείται στους επαγγελματίες υγείας, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που θα λάβει χώρα από 4 έως 6 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.
Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια από τους 135 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους θανάτους από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα (μέση ηλικία 56 έτη, 25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου), ιδίως με το επιδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικι¬ωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας.
Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος, παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, θα ανακοινωθούν επιστημονικές εργασίες στο αντικείμενο των λοιμώξεων που διαχρονικά αλλά και την τρέχουσα περίοδο απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινωνικό σύνολο, γενικότερα. Μεταξύ αυτών και οι λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση. Η συγκεκριμένη λοίμωξη:
1. ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών
2. μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου
3. είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα
Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.
Στη θεματολογία του συνεδρίου εντάχθηκε και η Ηπατίτιδα C, καθώς στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος. Μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι τρέχουσες θεραπείες είναι πλέον:
1. εύκολες στη χορήγηση
2. βραχυχρόνιες
3. εξαιρετικά αποτελεσματικές
Για το λόγο αυτό σε πολλές (ακόμη και αναπτυσσόμενες) χώρες, έχει τεθεί σαν ρεαλιστικός στόχος η εκρίζωση της νόσου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όμως η μεγάλη αυτή επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.

Related Posts

%d bloggers like this: