ZoomNews

Έως 35% περικοπές σε συντάξεις και έως 56% επιβάρυνση από φόρους φέρνει το ασφαλιστικό

Νομοτεχνικές βελτιώσεις που ουσιαστικά δεν θα αλλάζουν όμως τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου οι οποίες προκαλούν «θύελλα» αντιδράσεων, καταθέτει σήμερα και αύριο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκυρήξει ήδη 48ωρη απεργία κατά την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο στη βουλή.

«Θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με βάση όσα ακούσαμε από τους φορείς και, επιπλέον, θα καταθέσουμε την αναλογιστική μελέτη του νέου Ασφαλιστικού», προαναγγέλλουν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

Επιβάρυνση έως 56%

«Κλειδί» για τη βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού θα είναι οι παραδοχές της Αναλογιστικής Μελέτης (π.χ. οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, της ανεργίας, οι εκτιμήσεις για το πόσοι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορές κ.ά.) που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Την κατάθεση της Μελέτης ζήτησαν όλοι οι φορείς καθώς και η ΟΚΕ θεωρώντας «εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθούν τα εισπρακτικά αποτελέσματα που προσδοκώνται», αφού η σωρευτική επιβάρυνση από τους φόρους και τις εισφορές «θα εντείνει την τάση αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την αποφυγή των πληρωμών και τη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την ΟΚΕ, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, αθροιστικά, θα ανέλθει σε 55% – 56% του ακαθάριστου εισοδήματος και μάλιστα χωρίς κανένα «αντίκρισμα» ως προς τις παροχές για όποιον θα πληρώνει… παραπάνω, από την 1/1/2017, μετά τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

«Η επιβάρυνση αυτή θα λάβει καθολικό χαρακτήρα, εάν, όπως πιθανολογείται, οι φορολογικές διατάξεις συμπληρωθούν με νέα αύξηση των έμμεσων φόρων που αποτελούν την πλέον άδικη μορφή φορολογίας», καταλήγει η ΟΚΕ, ζητώντας ριζικές αλλαγές στις εισφορές και στις συντάξεις και τη λειτουργία τριών χωριστών ταμείων (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες) λόγω των ανόμοιων καθεστώτων εργασιακής και ασφαλιστικής σχέσης που έχουν, όπως γράφει η «Ημερησία».

Περικοπές έως 35%

Πέρα από τις αυξήσεις των εισφορών (+42,8% για τους αγρότες, +1 ποσοστιαία μονάδα για την επικουρική ασφάλιση από φέτος και έως 200% από την 1/1/2017 και μετά για τους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ), το νομοσχέδιο «ανοίγει» τον δρόμο για άμεσες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις ως εξής:

Στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο «καθαρά» τον μήνα, προβλέπεται μέση μείωση της τάξης του 20% – 25%.

Στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά και τα 1.800 ευρώ «καθαρά» και τις πολλαπλές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνει άμεσο «κούρεμα».

Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα επιβληθούν αναδρομικές μειώσεις έως 35%.

Στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 12% – 15%.

Χωρίς ΕΚΑΣ (που καταργείται σταδιακά έως τα τέλη του 2019) θα μείνουν, από φέτος, 120.000 συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τα ισχύοντα, θα λαμβάνουν όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην των χαμηλόμισθων και εκείνων που είχαν διαδοχική ασφάλιση από το 2002 και μετά.

Μειώσεις

Περικοπές σε όλες τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις δεν αποκλείονται, ωστόσο, μετά τον επανυπολογισμό τους με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης.

Χαμηλότερα ποσά

Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τα ισχύοντα, θα λαμβάνουν όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην των χαμηλόμισθων και εκείνων που είχαν διαδοχική ασφάλιση από το 2002 και μετά.

Related Posts

%d bloggers like this: