ZoomNews

Επτά θαύματα στην περιφέρεια από μια κυρία του Πολιτισμού

Μπορεί σε κάποιους, ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, η ενασχόληση με τον πολιτισμό να φαντάζει πολυτέλεια. Όμως, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου, επιμένει ότι η επένδυση στον πολιτισμό και το περιβάλλον – έννοιες αλληλένδετες – είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές.
Για αυτόν τον λόγο και παρά την οικονομική κρίση ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να επενδύει στον πολιτισμό, τόσο μέσω του Δικτύου των Θεματικών Μουσείων ανά την Ελλάδα και του Ιστορικού Αρχείου του, στην Αθήνα, καθώς και μέσα από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, τις εκδόσεις όπως επίσης την πληθώρα των δράσεων που διοργανώνει.

Τα επτά «θαύματα» της περιφέρειας
Μέσα από την ιστορική μνήμη και την παράδοση τα θεματικά μουσεία του ΠΙΟΠ προωθούν και συντηρούν την ιστορία της βιομηχανικής τεχνολογίας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Πρόκειται για επτά μουσεία που αναδεικνύουν παραδοσιακά επαγγέλματα και την παλαιά τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε κάθε περιοχή ακολουθώντας επί της ουσίας τα ίχνη της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας. Ο λόγος για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο και το Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία.
Τα επτά μουσεία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των μελών των κατά τόπους κοινωνιών. Αναδεικνύουν την κάθε περιοχή, αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών στηρίζοντας την τοπική οικονομία και λειτουργώντας ως «ζωντανά» κύτταρα πολιτισμού. Όλα τα μουσεία πραγματοποιούν σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοξενούν συχνά δράσεις προκειμένου η γνώση να γίνεται βίωμα και η επίσκεψη, παιχνίδι. Ανοιχτά και προσιτά στον επισκέπτη, τον καλούν να τα επισκεφθεί ξανά και ξανά αποκαλύπτοντας, κάθε φορά, διαφορετικά μυστικά.
Ιστορικό Αρχείο
Το ΠΙΟΠ όμως δεν περιορίζεται στην περιφέρεια. Το Ιστορικό Αρχείο, που στεγάζεται στον Ταύρο, διασώζει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Αρχεία τραπεζών τις οποίες απορρόφησε ο Όμιλος Πειραιώς, καθώς και αρχεία σημαντικών οργανισμών και εταιρειών που συνδέθηκαν μαζί τους, αξιοποιήθηκαν και άνοιξαν για το κοινό. Βασικοί θεσμοί και δομές της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική και βιομηχανική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, σημαντικές πτυχές του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, η ξένη βοήθεια που δέχτηκε μεταπολεμικά η χώρα και η διαχείρισή της, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να αναζητήσει κανείς στις εγκαταστάσεις του.
Η δράση του ΠΙΟΠ όμως δεν σταματά εκεί. Στα άμεσα σχέδια του είναι η ίδρυση δύο νέων θεματικών μουσείων – Μουσείο Μαστίχας στη Χίο και Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *