ZoomNews

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ- Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις με αντοχή και επιμονή

Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του γ” προγράμματος στήριξης και οι διμερείς σχέσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Αθήνα. O κ. Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Εξαιρετικά μεγάλο βάρος» αποτελούν για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα τα οποία φθάνουν μέσω του Αιγαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ενόψει της επίσκεψης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, κατά την οποία, τόνισε, ο υπουργός θα μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση επιτόπου προκειμένου να αναλάβει, ενδεχομένως, νέες πρωτοβουλίες, διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών. Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ, αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες αύριο με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά επιτόπου και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», ο Γερμανός πολιτικός, ο πρώτος που έρχεται στην Αθήνα μετά τις εκλογές, σημειώνει με επίταση την ανάγκη να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές και ζητάει να μην προβάλλονται νέες απαιτήσεις από κανέναν σε κάθε μικρή δυσκολία που εμφανίζεται στο δρόμο.

«Τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται κατόπιν ερώτησης που είχε να κάνει με το ελληνικό χρέος και για το αν χρειάζεται ελάφρυνση.

«Τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή και να τονωθεί από όλους μας η εμπιστοσύνη» προσθέτει.

Παραμένοντας στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτει ότι «τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή για την Ελλάδα» να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της συμβουλεύοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει εφαρμόσει αποφασιστικά το εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που «συμφωνήσαμε όλοι ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς».

Ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν άμεσο αντίκρυσμα στην αλλαγή μιας οικονομίας και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Σρέντερ. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου, όπως τόνισε, ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τις δάφνες των μεταρρυθμιστικών επιτυχιών, αρκεί να αποφασίσει να τις προωθήσει. «Ο Τσίπρας έχει λάβει εντολή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την προσφυγική κρίση την οποία η Ελλάδα βιώνει σε έντονο βαθμό, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε πως η Γερμανία θα σταθεί δίπλα της. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που προσπαθεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι η χώρα τους επιθυμεί να ηγεμονεύσει και να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στα διεθνή ζητήματα. Γι’ αυτό, τόνισε, αυτό που χρειάζεται να υπάρξει σήμερα είναι «περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη».

Related Posts

%d bloggers like this: