ZoomNews

Έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου-Τα επόμενα βήματα για την συγκρότηση παράταξης

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου θα ανακοινωθεί, τελικά επισήμως το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου που συγκρότησαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και οι κινήσεις του χώρου, που θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του νέου φορέα προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα

Ερωτηματικά, πάντως προκαλεί η καθυστέρηση της ανακοίνωσης καθώς είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου, καθώς η επίσημη αιτιολογία ήταν τυπικοί λόγοι που έχουν σχέση με την ενιαία διαμόρφωση των τελικών κειμένων, ωστόσο, ορισμένοι την συνδέουν με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως με το θέμα της ψήφισης του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα καταγράφεται ταύτιση απόψεων στα βασικότερα θέματα και συμφωνία σχεδόν σε όλες τις πτυχές που πρέπει να έχει ένα τέτοιο προγραμματικού χαρακτήρα κείμενο, ενώ οι όποιες διαφορές καταγράφονται στα κείμενα με την αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων.

Προτείνεται, μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και να αποσυνδεθεί η εκλογή του από την κυβερνητική θητεία. Η διαδικασία στη Βουλή προβλέπει και τρίτη ψηφοφορία που εάν δεν εξασφαλίσει τους 160 βουλευτές, τότε παρατείνεται η θητεία του προέδρου κατά έναν χρόνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί και τυπικά πλέον ο ίδιος Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Προτείνεται, επίσης, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πενταετής θητεία για όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μείωση φορολόγησης και σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για Υγεία (6% επί του προϋπολογισμού), συντάξεις (19%) και πρόνοια (1%) η οποία θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, επιπλέον, θα λαμβάνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα επόμενα βήματα

Εκεί που καταγράφονται διαφοροποιήσεις είναι τα επόμενα βήματα για την συγκρότηση του ενιαίου Φορέα της Δημοκρατικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης. Ωστόσο, οι αποκλίσεις δεν θεωρούνται αξεπέραστες, καθώς δηλώνεται απ’ όλες τις πλευρές η κοινή βούληση να προχωρήσουν στη συγκρότηση του κοινού φορέα. Επίσης, όλοι συμφωνούν στην εκλογή αρχηγού από τη βάση με καθολική ψηφοφορία.

Η διαδικασία που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Φ. Γεννηματά είναι ότι πρέπει να προηγηθεί συνδιάσκεψη και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Αντιθέτως το Ποτάμι, ζητά τη συγκρότηση Συντονιστικής-Εφορευτικής Επιτροπής που θα προετοιμάσει τους όρους των υποψηφιοτήτων και της καμπάνιας τους και θα διενεργήσει τις εκλογές από την βάση σε εύλογο χρονικό διάστημα, πχ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα εντός εξαμήνου, προτείνει η ΔΗΜΑΡ.

Οι Κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα ζητούν να συμφωνηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα, ένας οδικός χάρτης εξάμηνης διάρκειας και προτείνουν να συγκληθεί το Σεπτέμβριο, ένα αντιπροσωπευτικό σώμα στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, για να συζητήσουν και να επικυρώσουν το Πόρισμα Θέσεων της Κοινής Επιτροπής και να ορίσουν το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ζητά την άμεση συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου 35-40 μελών κατόπιν συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών το οποίο θα αποφασίζει σε όσα ζητήματα είναι ώριμα και μπορούν να συμφωνηθούν και εκφράζει πολιτικά όλο το χώρο και παρεμβαίνει δημόσια. Προτείνει, επίσης οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συντονίζουν σταδιακά τη δράση τους με κοινές συνεδριάσεις, στενή συνεννόηση, ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Related Posts

%d bloggers like this: