ZoomNews

Euractive: Υπό πίεση η Αθήνα, οι πιστωτές ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractive αναπαράγοντας δημοσίευμα της La Tribune.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ αυξάνουν τις απαιτήσεις τους προς την Ελλάδα παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση, και η Αθήνα δεν μπορεί να αντιδράσει.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι έντονες, παρά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο την Δευτέρα, ενώ και η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη, έκανε την Τετάρτη λόγο για μια “πολύ δύσκολη μάχη” με τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο αυτής της μάχης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί σοβαρά από τη μαζική απόσυρση των καταθέσεων στο α΄ εξάμηνο του έτους. Σε αυτό προστίθεται η αύξηση του κόστους του χρέους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2014 αυτό αντιπροσώπευε το 34% των συνολικών καταθέσεων όλων των ελληνικών τραπεζών. Τα στοιχεία έχουν αυξηθεί από το 2014, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώνεται το 2015 και το 2016. Λιγότερες καταθέσεις σημαίνει περισσότερο τοξικό χρέος: “το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μια διάσωση”.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι χρειάζεται ένα fund ανακεφαλαιοποιήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Αλλά οι πιστωτές ελπίζουν να βάλουν το ελάχιστο ποσό. Ως επόπτης όλης της διαδικασίας, η ΕΚΤ σχεδιάζει να διεξάγει AQR (αξιολόγηση της ποιότητας των assets) για να διαπιστώσει ακριβώς πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες προτού τις διασώσουν. Αλλά οι όροι που συνδέονται με την διάσωση αυτή, μπορεί να δημιουργήσουν σειρά άλλων προβλημάτων.

Οι πιστωτές της Ελλάδας απατούν τώρα οι οφειλέτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να φεύγουν από αυτά, και οι κατοικίες στη συνέχεια να πωλούνται για να ρυθμιστεί το ακριβές ποσό της οφειλής σε κάθε δάνειο.

Μέχρι τώρα, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα έχουν προστατευτεί από την έξωση, όσο η κύρια κατοικία είναι αξίας χαμηλότερης των 250.000 ευρώ. Ένα μέτρο που έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες. Ωστόσο οι πιστωτές θέλουν αυτό το όριο να μειωθεί, έτσι ώστε περισσότερα τραπεζικά δάνεια να μπορούν να ανακτηθούν με αυτόν τον τρόπο. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως η κυβέρνηση “αγωνίζεται για να διατηρήσει την προστασία της κύριας κατοικίας”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι επίσης πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το ποιες από τις μεταρρυθμίσεις είναι έτοιμοι να αποδεχθούν. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα έχει υιοθετήσει 19 από τις 48 μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, αυτό έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στην τρόικα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Jean-Claude Juncker σχεδιάζει να το συζητήσει με την Angela Merkel στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Για τους πιστωτές της Ελλάδας, η Αθήνα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, και θέλουν να ακουστούν σε αυτό.

Η Αθήνα βρίσκεται ακόμη υπό πίεση

Παρά την επίδειξη καλής θέλησης από τον Αλέξη Τσίπρα, οι πιστωτές της Ελλάδας προφανώς δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν την πίεσή τους στην κυβέρνηση, και η Αθήνα με δυσκολία φαίνεται ότι μπορεί να αντισταθεί.

“Πώς μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να περιμένει ότι θα αντισταθεί, όταν χρειάζεται απεγνωσμένα τα 3 δισ. ευρώ από τον ESM προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του έτους; Εάν αποτύχει να ικανοποιήσει τους θεσμούς, δεν θα είναι σε θέση να υπολογίζει σε δύο βασικά στοιχεία του βασικού του προγράμματος, την αναδιάρθρωση του χρέους και την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς δεν θα εγκαταλείψει την μάχη σε αυτή την πρώτη επίσκεψη των θεσμών, αλλά στο τέλος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Related Posts

%d bloggers like this: