ZoomNews

Φίλης: Υπάρχει κλίμα υπονόμευσης των πανελλαδικών εξετάσεων

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπεί το φοιτητικό επίδομα και πρόσθεσε πως «υπάρχει και έχει ανακοινωθεί μία διαδικασία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος».
Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο σχολείο, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, για όλα τα παιδιά και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβαινε πριν» και υπογράμμισε, ότι μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι το δημόσιο θα σχολείο θα εμπλουτιστεί με μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στο ωράριο, ο κ. Φίλης επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».
Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, επισήμανε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Αναφερόμενος στα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5» και ανακοίνωσε ότι στο σχολείο «θέλουμε να έρθουν και τα προνήπια».
Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται» και ανέφερε ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.
Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου σημείωσε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους.
Αναφορικά με την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Υπουργός Παιδείας παρατήρησε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ευχαριστημένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα και όχι μόνον εγώ» και πρόσθεσε πως «η δικαίωση έρχεται βήμα – βήμα». Παράλληλα παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και όχι τη μείωση των μισθών και των συντάξεων» και τόνισε ότι «δεν θίγονται οι παρούσες συντάξεις», ενώ μίλησε και για ρήτρα ανάπτυξης που έχει θεσμοθετηθεί για τις συντάξεις.
«Είμαστε σε μια φάση ανάκαμψης και αυτό θα φανεί άμεσα στην οικονομία» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «δε θα χρειαστεί η χρήση του «κόφτη»». Μάλιστα επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέσα από ένα σχέδιο ανάπτυξης προσπαθεί να προχωρήσει» και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση «προεκλογικά δεν κορόιδεψε κανέναν».
Αναφερόμενος στα Panama Papers ο κ. Φίλης αποσαφήνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» ενώ για την αύξηση σε έμμεσους φόρους είπε «θα το δούμε», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Καταλήγοντας ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «η ανάγκη λειτουργεί κάποιες φορές με στρεβλωτικό τρόπο και πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα γι’αυτό» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει από τα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ της Ευρώπης».

Related Posts

%d bloggers like this: