ZoomNews

Ο Ομπάμα σταμάτησε να πιέζει για λύση στο ελληνικό ζήτημα
FT: Η Γερμανία ετοιμάζεται για τελεσίγραφο στην Ελλάδα

 Για τελεσίγραφο από τους πιστωτές προς την Ελλάδα κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, στο οποίο τονίζεται πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και η Γερμανία σκέφτεται πολύ σοβαρά να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή τύπου «όλα ή τίποτα».

Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Peter Spiegel γράφει ότι: «μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πίστευαν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα το πεντασέλιδο σχέδιο των πιστωτών. Μετά την τετράωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πίστευε πως είχε πετύχει συμφωνία». Ο κύριος Τσίπρας διαφώνησε μεν τότε σε επιμέρους ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ στο ρέυμα, όμως είχε αποδεχτεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχε δεσμευτεί να επανέλθει με νέες προτάσεις.

Από τότε, πολλά άλλαξαν, σημειώνει ο Peter Spiegel και μιλά για αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόρριψη του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακύρωσε τη δεύτερη συνάντηση με τον Γιούνκερ και αντ’ αυτού συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής. «Επιπλέον, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

Τα πράγματα για την Ελλάδα χειροτέρεψαν κατά τη Σύνοδο των G7 στην Βαυαρία, όταν ακόμα και ο Ομπάμα, που μέχρι τότε πίεζε τους Ευρωπαίους για λύση με την Ελλάδα, φέρεται να είπε πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όταν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας κατέφθασαν, εξιστορεί ο Peter Spiegel, οι Ευρωπαίοι έμειναν άφωνοι: Αντί ισοδύναμων μέτρων, η Αθήνα μιλούσε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η απογοήτευση ήταν πολύ έντονη» σχολιάζει πηγή της Ευρωπαϊκής επιτροπής που επικαλείται ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα όπως σημειώνει ο Peter Spiegel την Πέμπτη λίγες ώρες μετά την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ παρεμβαίνει δυναμικά στο τοπίο, ανακοινώνοντας πως απέσυρε την ομάδα του από τη διαπραγμάτευση «μια κίνηση που στόχο είχε να τονίσει το κατεπείγον της κατάστασης, αλλά και πως οι συζητήσεις διακατέχονται από “σουρεαλιστικό αέρα”».

Η προοπτική αυτή, της αποχώρησης του ΔΝΤ, είναι πρωτίστως πρόβλημα για το Βερολίνο, ενώ η Αθήνα αντέδρασε υποτονικά.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν περισσότερες γνώσεις από εκείνους των Βρυξελλών και θεωρούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αναδιάρθωση του χρέους, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ψηφοφόρους τους.

Τέλος το άρθρο του Peter Spiegel καταλήγει με την επισήμανση ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνονται, με κάποια από τα μέλη του να ζητούν ανοιχτά ρήξη με τους δανειστές, παρά περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.

Related Posts

%d bloggers like this: