ZoomNews

Γ. Βαρουφάκης: Είχα εξηγήσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών στο σπίτι του Τσίπρα

Την εναλλακτική, όπως την αποκαλεί, της κυβέρνησης για να μην υπογράψει τρίτο Μνημόνιο, περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις του Κορεάτη συμβούλου του, Γκλεν Κιμ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, αφού επιτίθεται στην «Καθημερινή» επειδή στο δημοσίευμά της αναφέρεται σε παράλληλο νόμισμα και όχι σε παράλληλο σύστημα πληρωμών, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον τότε σύμβουλό του και νυν σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και περιγράφει τα όσα είχαν γίνει όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και μήνες πριν ο νυν πρωθυπουργός εκλεγεί.

«Οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής συνεχίζοντας να το περιγράφουν ως παράλληλο νόμισμα-κι όχι ως παράλληλο σύστημα πληρωμών- παρουσιάζονται είτε ως αδαείς (που δεν κατανοούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ νομίσματος και συστήματος πληρωμών) είτε ως σκοπίμως διαστρεβλωτές. (Ας κρίνει ο αναγνώστης ποιο από τα δύο ισχύει)» γράφει συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης.

Το σχέδιο Βαρουφάκη για το σύστημα παράλληλων πληρωμών είχε παρουσιάσει στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Νοέμβριο του 2014, όπως αποκαλύπτει στο καινούργιο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα σε εκείνη τη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα του ως υπουργός πια, στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το παράλληλο σύστημα πληρωμών θα στηριζόταν στην πλατφόρμα του Taxis Net, μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πιστωτικές μονάδες αντί για χρήματα.

Μετά την παρουσίασή του, οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς έδειχναν «αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν, αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες. Ο Δραγασάκης, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του παράλληλου συστήματος, μου ζήτησε να του την στείλω εγγράφως για να την μελετήσει, κάτι που με ευχαρίστησε. Πράγματι, την επόμενη μέρα, έχοντας μόλις αφιχθεί στο Όστιν έκατσα και ξαναέγραψα, σε λιγότερο τεχνική γλώσσα, ενδελεχή δεκασέλιδη περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών, το οποίο έστειλα στον Παππά ζητώντας του να το μεταφέρει στον Αλέξη και στον Δραγασάκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτοντας στον ιστότοπό του δύο αποσπάσματα από το Κεφάλαιο 4 του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι» που όπως λέει θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά (στα αγγλικά κυκλοφορεί ήδη ως «Adults in the room»).

Όταν τον Μάρτιο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε αυτή την παρουσίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι περισσότεροι υπουργοί τον πλησίασαν για να του εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους, «χτυπώντας τον στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε», όπως γράφει ο ίδιος.

Μετά την παραίτησή του όμως, οι ίδιοι υπουργοί που του έδιναν συγχαρητήρια, προσποιούνταν ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα όταν άρχισαν οι επικρίσεις από τον Τύπο.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αίτημά της για σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη.

Η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον προσωπικό του ιστότοπο 

Επέτειος του μεγαλειώδους δημοψηφίσματος σήμερα και η τρόικα εσωτερικού κάνει, άλλη μια φορά, ό,τι μπορεί να αμαυρώσει την θύμηση εκείνης της γιορτής της δημοκρατίας νομιμοποιώντας τον παραγκωνισμό του 62% του ελληνικού λαού που τόλμησε να πει ΟΧΙ.

Άλλη μια φορά, το επίσημο όργανο της τρόικας εσωτερικού, η Καθημερινή, επιλέγει την επέτειο του δημοψηφίσματος για να πείσει το κοινό της πως η καταστροφή της χώρας ήταν η μόνη εναλλακτική της μετατροπής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Για να στοιχειοθετήσει αυτό το επιχείρημα με τιμά θέτοντας το ερώτημα: “Ποια ήταν η εναλλακτική στο ΝΑΙ;” – παραθέτοντας την (ορθή) απάντηση:  Η εφαρμογή του συστήματος πληρωμών που σχεδίαζε ο Βαρουφάκης και η ομάδα του. Κατόπιν, στην φιλότιμη προσπάθεια αποδόμησης (για να μην πω δαιμονοποίησης) του εν λόγω σχεδίου προβαίνει σε δύο κύριες διαστρεβλώσεις: πρώτον, παρουσιάζει το σχέδιο μου ως κάτι το διαβολικό που “ξεσπέπασε” η καλή εφημερίδα και, δεύτερον, ως πρόταση παράλληλου νομίσματος.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής για το παράλληλο σύστημα που σχεδίαζα είναι γιατί το έμαθαν από εμένα – κι όχι από διαρροή ή δική τους δημοσιογραφική έρευνα. (Π.χ. άρθρο μου του Φεβρουαρίου 2014 για την χρήση ψηφιακών μέσων στην δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών εντός της Ευρωζώνης, άρθρο μου στους Financial Times αμέσως μετά την παραίτησή μου από το υπουργείο στο οποίο περιγράφω ακριβώς το εν λόγω σύστημα). Περαιτέρω, συνεχίζοντας να το περιγράφουν ως παράλληλο νόμισμα – κι όχι ως παράλληλο σύστημα πληρωμών – παρουσιάζονται είτε ως αδαείς (που δεν κατανοούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ νομίσματος και συστήματος πληρωμών) είτε ως σκοπίμως διαστρεβλωτές. (Ας κρίνει ο αναγνώστης ποιο από τα δύο ισχύει.)

Εν κατακλείδι

Η Καθημερινή έχει δίκιο σε ένα: Είτε το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζα να εφαρμόσω με την ομάδα μου (της οποίας ο Glenn Kim ήταν επιφανές μέλος) αποτελούσε μια πραγματική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση στο 3ο Μνημόνιο που καταστρέφει την χώρα – είτε ήταν μια επικίνδυνη ανοησία. Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται.

Σε μια δημοκρατία, αυτή θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στην χρεοδουλοπαροικία μας όμως, όπου το επίσημο όργανο της τρόικας εσωτερικού – η Καθημερινή – ενδιαφέρεται μόνο για την δαιμονοποίηση του μόνου εναλλακτικού σχεδίου που διέθετε η χώρα, οι μετριοπαθείς δημοκράτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στις αρχές του αυθεντικού διαλόγου, λέγοντας την αλήθεια, ξανά και ξανά.

Προς αυτή την κατεύθυνση παραθέτω πιο κάτω δύο αποσπάσματα από το Κεφάλαιο 4 του νέου μου βιβλίου ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη (κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό στα αγγλικά ως ADULTS IN THE ROOM).

Το πρώτο απόσπασμα αφορά την περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών όπως την έκανα ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη (το βράδυ που μου έκαναν την πρόταση ανάληψης του υπουργείου οικονομικών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Σύριζα) – και λιγότερο από τρεις μήνες μετά στο υπουργικό συμβούλιο.

Το δεύτερο απόσπασμα εξηγεί την μεγάλη διαφορά αυτού του πρότεινα (παράλληλο σύστημα πληρωμών) από ένα παράλληλο νόμισμα (το οποίο είχα απορρίψει – βλ. πιο κάτω). Να δούμε αν αυτή την φορά οι καλοί δημοσιογράφοι της Καθημερινής καταφέρουν να κατανοήσουν την διαφορά!

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Related Posts

%d bloggers like this: