ZoomNews

Γαλλία: Κέιτ Μπλάνσετ: Μία «στρατευμένη πρόεδρος» για το Φεστιβάλ των Καννών

Posted on by in Media

«Μία στρατευμένη πρόεδρος», σύμφωνα με τους οργανωτές: η Αυστραλή Κέιτ Μπλάνσετ, η υψηλών απαιτήσεων, λαμπερή και ντελικάτη ηθοποιός με τα χίλια πρόσωπα και προσωπικότητα του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 71ου Φεστιβάλ των Καννών (8-19 Μαΐου).

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η 12η γυναίκα στην οποία ανατίθεται η προεδρία της κριτικής επιτροπής των Καννών, τέσσερα χρόνια μετά την νεοζηλανδή σκηνοθέτη Τζέιν Κάμπιον.

«Ερχομαι εδώ και πολλά χρόνια στις Κάννες ως ηθοποιός, ως παραγωγός, για τα gala και για το διαγωνιστικό μέρος, για την ίδια την Αγορά. Αλλά δεν έχω ποτέ έρθει για τη μοναδική ευχαρίστηση να επωφεληθώ από το κέρας της Αμάλθειας των ταινιών που είναι αυτό το μεγάλο φεστιβάλ», δηλώνει η αυστραλή σταρ σε ανακοίνωσή της.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε μία σπάνια και μοναδική καλλιτέχνιδα, το ταλέντο και οι πεποιθήσεις της οποίας φωτίζουν τις οθόνες του σινεμά και τις σκηνές του θεάτρου. Οι συνομιλίες μας, αυτό το φθινόπωρο, υπόσχονται ότι θα είναι μία στρατευμένη πρόεδρος, μια παθιασμένη γυναίκα και μία γενναιόδωρη θεατής», δήλωσαν ο Πιερ Λεσκύρ, πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής.

Η επιλογή της Κέιτ Μπλάνσετ, αν και αρκετά προφανής χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επιχειρήματα, μπορεί να ενταχθεί συμπληρωματικά και στο πλαίσιο της βούλησης του Φεστιβάλ των Καννών να πάρει θέση υποστηρίζοντας το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης που μαστίζει τον χώρο του κινηματογράφου και ήρθε στο φως με το σκάνδαλο Γουάινστιν.

Λίγες ημέρες μετά τον ορυμαγδό των καταγγελιών που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της τελετής των InStyle Awards στο Λος Αντζελες είχε πει: «Ολες θέλουμε να είμαστε σέξι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να πηδ…ούμε μαζί σας!».

Time’s up

«Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε θέση εξουσίας και πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί, να απειλεί ή να επιτίθεται σεξουαλικά κατά γυναικών που συναντά και με τις οποίες συνεργάζεται θα πρέπει να λογοδοτήσει», είχε πει στην εκπομπή Entertainment Tonight.

«Δεν είναι ποτέ εύκολο για μία γυναίκα να αποκαλυφθεί σε τέτοιες συνθήκες και υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά όσες το κάνουν», πρόσθεσε.

Από τα λόγια στις πράξεις, η αυστραλή σταρ μόλις πριν από λίγες ημέρες μαζί με συναδέλφους της, όπως η Νάταλι Πόρτμαν και η Μέριλ Στριπ, καθώς και άλλα ηχηρά ονόματα του χώρου της, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία Time’s up, ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο στο Χόλιγουντ, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα «Time’s up» (Τέλος χρόνου) θα διαθέτει ταμείο που θα προορίζεται για την χρηματοδότηση της νομικής υποστήριξης γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Η οργάνωση έχει ήδη εξασφαλίσει τα 13 από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που έχει θέσει ως στόχο.

Το πρόγραμμα αφορά κατά προτεραιότητα ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν για νομική προστασία – εργάτες σε αγροτικές δουλειές, υπηρετικό προσωπικό, θυρωρούς, εργάτες και σερβιτόρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Tagged , , ,

Related Posts

%d bloggers like this: