ZoomNews

Γαλλική κινούμενη άμμος…

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στη Γαλλία (Κυριακή 23 Απριλίου) να δίνει στους αναποφάσιστους ποσοστό γύρω στο 40%, όλες οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες, με ορατές έως πιθανές εκπλήξεις που θα παραπέμπουν στο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit πριν από έναν χρόνο, αλλά και στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κόμμα των αναποφάσιστων

Όλες οι υποθέσεις και τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη Γαλλία, με το κόμμα των αναποφάσιστων να έχει προβάδισμα και τα ερωτηματικά να συνθέτουν από κοινού μια πυκνή, σχεδόν αδιαπέραστη ομίχλη.

Πόσοι από τους αναποφάσιστους θα επιλέξουν την αποχή, πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες και από αυτούς ποιοι θα ψηφίσουν θετικά, ποιοι τιμωρητικά κατά του πολιτικού συστήματος και ποιοι θα κατευθυνθούν στη χρήσιμη ψήφο;

Σήμερα ουδείς μπορεί να αποκλείσει πλήρως μια νίκη της Λεπέν απέναντι στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, αλλά και ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει με βεβαιότητα ότι αντίπαλος της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δεν θα είναι ο Φιγιόν ή, γιατί όχι, ο Μελανσόν, ο οποίος καταγράφει δημοσκοπική απογείωση μετά την άριστη επικοινωνιακή παρουσία του στην τηλεμαχία των υποψηφίων.

Αβεβαιότητα ανεξαρτήτως σεναρίου

Η αβεβαιότητα είναι παντού, καθώς ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών: Στον πρώτο γύρο ο ψηφοφόρος επιλέγει θετικά και στον δεύτερο αποκλείει αυτόν που απορρίπτει, μια σταθερά που δεν φαίνεται να ισχύει πλέον, καθώς ο Μακρόν επιδιώκει με κάθε δυνατό τρόπο ποσοστό στον πρώτο γύρο που θα του δώσει παράσταση νίκης για τον δεύτερο.

Στην ίδια λογική αγορές, επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης, που προβλέπουν από ανησυχία μέχρι πανικό ανάμεσα στους δύο γύρους της προεδρικής εκλογής, από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου, στην περίπτωση που η Λεπέν καταγράψει ποσοστό μεταξύ 30% και 35% στον πρώτο γύρο.

Η αβεβαιότητα δεν σταματά ούτε στο καλύτερο και πιο καθησυχαστικό ως προς τη σταθερότητα στη Γαλλία και στην Ευρωζώνη σενάριο έκβασης του δεύτερου γύρου της προεδρικής εκλογής, την επικράτηση δηλαδή του Μακρόν επί της Λεπέν.
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος είναι πανίσχυρος μόνο εφόσον διαθέτει πλειοψηφία που τον στηρίζει στη Βουλή. Από το 2002 μέχρι και σήμερα η σύντμηση της προεδρικής θητείας από επτά σε πέντε χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η προεδρική εκλογή και οι βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια με απόσταση δύο-τριών εβδομάδων και στην ουσία οι βουλευτικές να έχουν μεταμορφωθεί σε τρίτο γύρο της προεδρικής εκλογής, όπου οι ψηφοφόροι δίνουν στον Πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει. Φέτος ούτε αυτό το δεδομένο είναι σίγουρο.

Τι θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές; Πόσους βουλευτές θα εκλέξει η παράταξη του Μακρόν «En Marche!»; Θα επιβιώσουν τα παραδοσιακά κόμματα που εναλλάσσονται τις τελευταίες δεκαετίες στην εξουσία, η Δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι) και οι Σοσιαλιστές; Πόσους βουλευτές θα εκλέξει η ακροδεξιά, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν;

Θρίλερ σε Ιταλία και Ισπανία

Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στις εξελίξεις στη Γαλλία και τίποτα πλέον δεν εγγυάται ότι από την επαύριον των γαλλικών εκλογών μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις.
Έκπληξη πρώτη, Ιταλία: Την Τετάρτη η ήττα του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στην ψηφοφορία για την προεδρία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Γερουσίας ήχησε σαν σήμα κινδύνου. Υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και εσωτερική αντιπολίτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα κατά του Ρέντσι, που δεν ακολούθησε την αποχώρηση των Ντ’ Αλέμα – Μπερσάνι και παρέμεινε εντός των τειχών, κι έτσι η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή και να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το βέβαιο τέλος της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Θρίλερ και στη Μαδρίτη, με ορίζοντα τη σκληρή αναμέτρηση του Σάντσεθ και της Ντιάζ στις 21 Μαΐου για τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, με τον πρώτο να έχει ταχθεί υπέρ της προσέγγισης με τους Podemos και τη δεύτερη να προτείνει ένα βήμα παραπάνω από την ψήφο ανοχής στον Ραχόι και στη μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος – Σοσιαλιστών. Αν κερδίσει ο Σάντσεθ ή ακόμη και αν ηττηθεί και αποχωρήσει με τους οπαδούς του, η κυβέρνηση Ραχόι είναι κι αυτή πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να βαδίσει σε πρόωρες εκλογές.

Η Γαλλία, με ορίζοντα εξελίξεων που παραπέμπει σε κινούμενη άμμο, αλλά και η σταθερότητα-περιτύλιγμα με αμφίβολο περιεχόμενο στην Ιταλία και στην Ισπανία εύλογα θέτουν το ερώτημα σε ποιον βαθμό θα επηρεάσουν τη μακρά προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, αν θα πριμοδοτήσουν τη διόρθωση πορείας που υπόσχεται ο Σουλτς ή την ασφάλεια της συνέχειας και την περιχαράκωση στη σημερινή πολιτική για την Ευρωζώνη που προτείνει η Μέρκελ και υπερθεματίζει ο Σόιμπλε.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: