ZoomNews

Για 17 δευτερόλεπτα παραβίασης του εναέριου χώρου έγινε η κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού

Κι ενώ προκαλεί παγκόσμια ανησυχία το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία οι ίδιοι οι Τούρκοι παραδέχονται, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times αλλά και έγγραφο των Wikileaks προς το ΝΑΤΟ, πώς το Su-24 καταρρίφθηκε ενώ παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για μόλις 17 δευτερόλεπτα, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του υποστήριξε πώς το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε βάση της θερμικής αποτύπωσης του στίγματος του ενός του συριακού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον Ismail Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, η απόφαση να καταρριφθεί ένα ρωσικό Su-24 βομβαρδιστικό, ενώ είχε εμπλακεί σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Σε συνέντευξη του στο Sputnik επισήμανε ότι “το πολεμικό αεροπλάνο της Ρωσίας δεν αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν παρουσίασε καμία εχθρική πρόθεση”. Πρόσθεσε πώς τώρα η Τουρκία “θα πρέπει να περιμένει αντίποινα από τη Ρωσία” η οποία μάλιστα αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα Iskander στο Καλίνινγκραντ ως απάντηση και στη στήριξη που προσέφερε στην Τουρκία το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα διεθνείς αναλυτές παρατηρούν πως η Άγκυρα επιχειρεί με την πολεμική αυτή κίνηση αλλά και με τις εμπρηστικές δηλώσεις των Νταβούτογλου – Ερντογάν για το περιστατικό να τορπιλίσει την υπό διαμόρφωση συμμαχία Ρωσίας – Δύσης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη συριακή κρίση και τη Μέση Ανατολή.

Έτσι εξηγούν και την απόφαση του Νταβούτογλου να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με αεροπορικές επιδρομές Δύσης και Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Άσαντ και αποτελούν άτυπους συμμάχους της Τουρκίας έχουν δώσει σημαντική ανάσα στο καθεστώς Άσαντ, γεγονός που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας που θέλει στη βορειοδυτική Συρία τη δημιουργία μίας νεκρής «ζώνης ασφαλείας».

Επίσης, η αεροπορική ομπρέλα Δύσης και Ρωσίας τον τελευταίο καιρό έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων του YPG και του PYD που αποτελούν τις μόνες αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή που πολεμούν τους τζιχαντιστές, με την Άγκυρα να θέλει να ανακόψει την πορεία τους προς τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και θα ενεργοποιήσει τα 20 εκατ. Κούρδων που κατοικούν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Τέλος αυξάνονται οι πληροφορίες διεθνώς για έντονη δράση Τούρκων ακροδεξιών από τους Γκρίζους Λύκους στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Ουσιαστικά, με την τυχοδιωκτική κίνηση αυτή η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει ολόκληρη τη Δύση και το ΝΑΤΟ σε μία νέα όξυνση με τη Μόσχα, την ώρα που οι σχέσεις των δύο πλευρών τον τελευταίο καιρό και δη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τείνουν προς εξομάλυνση, με κοινό στόχο – και διαφορετικές ομολογουμένως προσεγγίσεις και σκοπούς – την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής απειλής.

Related Posts

%d bloggers like this: