ZoomNews

“Γυναικεία υπόθεση” ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πια την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, και ενώ η νόσος αφορά κυρίως τις καπνίστριες, τα υψηλότερα ποσοστά σε γυναίκες μη καπνίστριες σε σύγκριση με μη καπνιστές άνδρες, υποδηλώνουν ότι ο Καρκίνος του Πνεύμονα στις γυναίκες συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από την κα Έλενα Λινάρδου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ΖΩΗ!!!», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και οι Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική, ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στόχος τους ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κάπνισμα, τις βλαβερές συνέπειές του, τον Καρκίνο του Πνεύμονα & τη γενικότερη ευαισθητοποίηση όλων.

Μετά τον χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, η κα Λινάρδου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Imperial College, Αν. Διευθύντρια Α΄Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκ. Metropolitan, Αθήνα, εκπροσωπώντας τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» αναφέρθηκε επίσης στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε ακτινοβολία, επαγγελματική έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, κληρονομικότητα), τα συμπτώματα, τη διάγνωση & την αντιμετώπιση. Σημαντική αναφορά έγινε για τα νέα φάρμακα & τις στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες προσφέρουν ανταποκρίσεις που φτάνουν στο 65-70% & επιβίωση 2-3 έτη, καθώς και τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πρόσφατα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας και το σημαντικό ρόλο που θα παίξει αυτή η νέα θεραπευτική στρατηγική στην αντιμετώπιση και του καρκίνου του πνεύμονα. Βασική θεματική ενότητα της ομιλίας της αποτέλεσε και η Διακοπή του Καπνίσματος σε συνάρτηση με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, αλλά και την ανάπτυξη Αντικαπνιστικής κουλτούρας.

Η κα Δανάη Μπισιρτζόγλου Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”, αναφέρθηκε στην ιστορία του καπνίσματος, τους παράγοντες που συνδέονται με το κάπνισμα στη σύγχρονη εποχή και τον όρο της καπνιστικής συνήθειας, ως νόσου χρόνιας μορφής & συχνά υποτροπιάζουσας με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία. Σημαντική αναφορά έγινε για τη νόσο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με συμπτώματα & χωρίς συμπτώματα και κυρίως στη διάγνωση – ταξινόμηση της ΧΑΠ βάσει της σπιρομέτρησης, με βάση τη μετά βρογχοδιαστολή FEV1 κατά GOLD, τις παροξύνσεις (επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων), σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι 3.000.000 άτομα πεθαίνουν από ΧΑΠ ετησίως και μέχρι το 2020 θα αποτελεί την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επίσης, εδόθη ιδιαίτερη σημασία στη σχέση του καπνίσματος και των διαφόρων λοιμώξεων, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της οστικής πυκνότητας, του πεπτικού & ουροποιητικού συστήματος, του δέρματος & των νυχιών, της στοματικής – ρινικής κοιλότητας, καθώς και των οφθαλμών. Τέλος, υπήρξε αναφορά στο Παθητικό Κάπνισμα & τα Παιδιά, το Τριτογενές Κάπνισμα & το Παθητικό Κάπνισμα & τους Ενήλικες.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαράλαμπος Μαρκέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” αναφέρθηκε στις Στρατηγικές Διακοπής Καπνίσματος, τονίζοντας, ότι η διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας αποτελεί το βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τη σχετιζόμενη με το κάπνισμα θνησιμότητα και ότι στόχο της θεραπείας αποτελεί η έγκαιρη διακοπή του και η πρόληψη της υποτροπής. Αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που επιδρούν στην έναρξη του καπνίσματος, την ηλικία έναρξης, την εξάρτηση & τα κριτήρια εξάρτησης από τη νικοτίνη, τα συμπτώματα στέρησης, τους βασικούς λόγους δυσκολίας διακοπής του καπνίσματος & τους στόχους των προγραμμάτων διακοπής. Σημαντική αναφορά έγινε για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις διακοπής (Συμβουλευτική Παρέμβαση & Φαρμακευτική Θεραπεία), καθώς και για άλλες θεραπείες, όπως φάρμακα 2ης γραμμής, νέα φάρμακα και εμβόλια, καθώς και για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο (πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα χρήσης). Τέλος, σημειώθηκε, ότι στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα παροχής οργανωμένης βοήθειας στους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Τον συντονισμό της Επιστημονικής Ημερίδας ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Πολίτης, Συντονιστής – Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο ΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ και δίδονταν και ιατρικές γνωματεύσεις από την Επιστημονική Ομάδα της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», κ.κ. Αθανάσιο Ζέτο, Πνευμονολόγο, Επιμελητή Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”, Δημήτριο Θεόφιλο, Πνευμονολόγο, Επικουρικό Επιμελητή Β’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” & Ευαγγελία Χονδρού, Πνευμονολόγο, Επικουρική Επιμελήτρια Β’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”.

Related Posts

%d bloggers like this: